Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Vosak kao lek za sinuse

Vosak kao lek za sinuse

Promenljivo vreme utiče na bolove u zglobovima i sinusima. Problem sa sinusima se često proširi i na uši, pa je tako mnogima proleće jedno od najtežih godišnjih doba. U ovom broju "Blica" donosimo vam rešenja iz bakine kuhinje, alternativne medicine i savete lekara.

37108_svlek
37108_svlek

Bolovi u zglobovima

Bakin recept: rashladiti telo. Potopiti krpu u rastvor (tri dela vode i jedan deo sirćeta) i istrljati telo, koje ne bi trebalo da obrišete peškirom već da pustite da se rastvor osuši. Ovim tretmanom se smanjuje temperatura i ublažavaju bolovi u zglobovima.

Alternativna medicina: indijanski čaj. Treba pomešati 30 g hajdučke trave, 20 g damijana i 10 g vrbove kore. Jednu kašičicu ove mešavine preliti šoljom vrele vode i procediti posle pet minuta.

Savet lekara: paracetamol, acetisalna kiselina.

Upala uha

Bakin recept: obloge od luka. Iseckati jedan do dva luka, umotati u maramicu i prisloniti na uho. Umotati šalom i navući kapu.

Alternativna medicina: ispiranje kamilicom. U 250 ml ključale vode sipati tri kašičice kamilice. Procediti i pipetom sipati u uho. Pustiti da deluje 15 minuta i zatim uho pažljivo obrisati.

Savet lekara: kapi za nos i toplota.

Upala sinusa

Bakin recept: žvakanje pčelinjeg voska. Kod akutne upale treba šest puta dnevno po 20 minuta žvakati dva centimetra dugo parče pravog voska. Ni u kom slučaju ne koristiti parafinski vosak.

Alternativna medicina: cinabarit. Tablete ili kapi uzimati tri-četiri puta dnevno.

Savet lekara: kapsule ulja. Kapsule sa eteričnim uljima (na primer Glomyrtol) rastvaraju se u stomaku tako da blagotvorne supstance deluju u dužem periodu.