Dostupni linkovi

Tusk pozvao Đukanovića da učini više po pitanju podela u CG


Donald Tusk, predsednik Evropskog savjeta
Donald Tusk, predsednik Evropskog savjeta

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je drugi dan zvanične posete Briselu otpočeo razgovorima sa predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom. Tusk je zatražio od svog crnogorskog kolege da preuzme inicijativu i radi na prevazilaženju podela u državi na čijem je čelu.

“Predsedniku Đukanoviću sam izneo moje lično žaljenje što proevropske snage u Crnoj Gori nisu u stanju da sarađuju u okviru postojećih institucija. Ohrabrio sam ga da preuzme vođstvo i prevaziđe ovu stratešku slabost”, poručio je predsednik Evropskog Saveta.

Đukanovićeva prva posta evropskoj prestonici od kada se vratio na dužnost predsednika Crne Gore, prema Tusku, jeste dokaz evroatlastke orijetancije.

Stoga je evropski predsednik zatražio ubrzanje pristupnog procesa između Brisela i Podgorice. Ovo prema njemu ne znači samo otvaranje novih poglavlja nego i njihovo zatvaranje.

“Rekao sam predsedniku Đukanoviću da ritam pregovora zavisi od njegove države”, izneo je Tusk istakavši kako su od “suštinske su važnosti” jaki dokazi u vladavini prava, borbri protiv organizovanog krininala i krupcije.

“Isto kao što je integralni deo i jačanje civilnog društva i medijima”, poručio je Tusk.

Crnogorski predsednik je naglasio da je stabilnost Zapadnog Balkana, zagarantovana ako se sačuva dobar tempo evroatlantskih integracija. Ukoliko Evropa želi da sačuva globalnu relevantnost, ona “mora da nastavi proces ujedinjenja”.

Crnogorski predsednik je takođe upozorio na uticaj ostalih elemenata na države Zapadnog Balkana koje se ističe naročito kada odustaje pažnja EU u regionu.

“Na žalost iz iskustva u našem regionu, danas znamo da taj teren nije prepušten samo nama, Evropskoj Uniji i zemljama Zapadnog Balkana. Svaki zastoj u našim odnosima se koristi kao mogućnost da neke od trećih strana implementiraju svoje političke i svoje strateške interese koji, na žalost, nisu u korist niti balkanskih društava niti u korist daljeg ujedinjena, samim tim daljeg učvršćivanja Evropske stabilnosti”, izjavio je crnogorski predsednik.

Đukanovićeva poseta Briselu se podudara sa godišnjicom prijema Crne Gore u NATO. U toku posete EU, na agendi susreta su svi čelnici briselskih institucija, uključujući in predsednika Evropske Komisije Jean Claude Junkera i kao i predsednika Evropskog Parlamenta Antonia Tajania.

Đukanović je juče stigao u Brisel gde se sastao s visokom predstavnicom EU Federkom Mogerini i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

XS
SM
MD
LG