Vesti

0

Vučić: Nisam optimista, ali Beograd neće odustati od dijaloga sa Prištinom

Autor: JU

Izvor: Beta

Vučić: Nisam optimista, ali Beograd neće odustati od dijaloga sa Prištinom

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović

"Predstoje nam razgovori u Briselu. Nisam optimista, ali će Srbi da ulože napore da se dođe do kompromisa", kazao je Vučić novinarima u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti nakon otvaranja dvodnevne međunarodne konferencije antikorupcijskog portala "Pištaljka".

On je kazao da je zabrinut zbog učestalih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji proteklih dana, dodajući da je reč o kampanji zastrašivanja tamošnjeg srpskog naroda za koju ne zna da li je naredio neki lokalni ili viši funkcioner.

"Do sada smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, ali to postaje sve teže jer Albanci postaju sve nervozniji", kazao je Vučić.

Upitan o završetku mandata misije Euleks na Kosovu, Vučić je kazao da će ostati predstavnici Euleksa na Kosovu, ali da to neće baš tako da kažu kako se ne bi zamerili prištinskim vlastima.

"Mi smo se nadali da će oni obavljati svoj posao uvek profesionalno, ali to nije uvek bilo na najvišem nivou", kazao je on i dodao da je država u prošlosti napravila veliku grešku prihvatajući da se Euleksu obezbedi da obavljaju njihovu funkciju na Kosovu bez da Srbija dobije nešto i da je trebalo da se insistira na rezoluciji 1244.

On je kazao da su to grešeke prošlosti i da se to sada ne može promeniti.

 

Vučić: Uzbunjivači preko potrebni Srbiji, oni ne narušavaju već štite sistem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su uzbunjivači preko potrebni Srbiji i dodao da oni ne narušavaju već štite sistem.

Vučić je novinarima u Beogradu posle otvaranja međunarodne konferencije antikorupcijskog portala "Pištaljka" kazao da je zadovoljan što je Srbija pre tri godine krenula sa primenom Zakona o zaštiti uzbunjivača.

"Po mnogo čemu smo najbolji u regionu, ne samo u vezi sa ovim, ali moramo još da radimo, da menjamo sopstvenu svest i da razumemo da ti ljudi ne narušavaju sistem već da ga štite. Nadam se da ćemo suštinski umeti da promenimo odnos prema uzbunjivačima jer su nam preko potrebni", kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da je korupcija "teška bolest i prava pošast savremenog doba", Vučić je kazao da će država nastaviti da pruža podršku u borbi protiv korupcije.

"Verujem da ćemo kao društvo imati snage da još snažnije nastavimo sa primenom zakona, onda će i rezultati u borbi protiv korupcije biti bolji", rekao je Vučić.

 

Vučić: Nadam se da će ErSrbija poslovati pozitivno i bez podrške države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će kompanija ErSrbija (Air Serbia) uspeti da posluje pozitivno i bez podrške države, iako je to u današnje vreme veoma teško u oblasti aviosaobraćaja.

"Ako isključite prekookeanske letove, ja sam siguran da oni i sada posluju pozitivno. Što je zastrašujuće teško. Da ne govorim u kakvoj su situaciji Montenegro erlajnz ili Kroacija erlajnz", rekao je Vučić novinarima na međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji i dodao da nema precizne podatke ali da će ih izneti na nekoj od narednih konferencija.

Govoreći o šansama srpske fudbalske reprezentacije na Svetskom prventsu u Rusiji, nakon poraza u prijateljskoj utakmici protiv Čilea, Vučić je rekao da i dalje veruje u ekipu i selektora Mladena Krstajića.

Komentarišući najavljene novčane nagrade za fudbalere od deset miliona evra za osvajanje prvog mesta u Rusiji, Vučić je rekao da to nije jedina nagrada već da je nagrada predviđena i za prolazak grupne faze takmičenja.

"Naš narod kaže, iako to nije gramatički tačno, 'ko se zadnji smeje, najslađe se smeje'. Ja bih voleo da se ja na kraju osmehujem. Videćemo. To je jedna od retkih stvari kod kojih se radujem kada se troše pare iz budžeta. Ne mora svih deset miliona, ali postoji nagrada i ako prođu grupu. Verujem u te momke", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je vid korupcije kada predstavnici opozicije dobijaju novac iz inostranstva da ruše vlast, Vučić je rekao da su te stvari zakonski regulisane ali da se to napravi tako da nigde ne piše da novac stiže za rušenje vlasti.

"Ja nemam problem sa tim da neko prima novac, sve dok se to radi transparetno. Ali meni i dalje niko ne kaže zašto neko prima 200.000 evra od katarske ambasade u Berlinu? To pričam o ovim lopovima koji me tuže. Evo, pitam ih zašto im 200.000 evra plaća ambasada Katara iz Nemačke? Da mi objasne zašto se to radi. Ali odgovora nema niti će ga biti", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je tačno da Rezolucija 1244 predviđa povratak jednog broja vojnika i policajaca na Kosovo i da on to često pominje u kontaktima sa strancima.

"Odgovor je, obično, taj da ukoliko bi Srbija pokušala da uđe na Kosovo sa svojom vojskom ili policijom, NATO bi to tretirao kao neprijateljski akt i mi bi bili u sukobu sa najmoćnijim savezom na svetu. To govori koliko je situacija ozbiljna i koliko ljude ne zanima pravo već samo sila i faktičko stanje. Ja ne govorim često o tome, jer neću da zamaram građane svaki dan, ali neću ni da kažem da je to pravedno i pravično", rekao je Vučić.

 

Vučić: Jedini cilj Prištine da na sve načine zauzme sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je jedini cilj vlasti u Prištini da "na sve načine" zauzme sever Kosova i Metohije.

"To je suština, znaju oni da Srba nema u Štimlju, u Suvoj Reci, da ih u Orahovcu ima 300 a u Velikoj Hoči oko 400. Jedini njihov cilj je zauzimanje severa Kosova da bi mogli fizički da zauzmu Gazivode. Milion puta sam i njima i predstavnicima međunarodne zajednice rekao da to ne može i ponoviću još toliko puta", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

Navodeći da je zakon o Trepči "ponovo u igri", Vučić je ocenio da sve što Priština radi, tiče se severa Kosova.

"Sve to, kao i zastrašujuće maltretiranje Marka Đurića, ticalo se samo dovođenja njihovih trupa na sever Kosova. To im je jedini san. Po našem dogovoru sa NATO, oni nemaju pravo da ulaze sa bezbednosnim snagama na sever bez saglasnosti lokalnih Srba i bez saglasnosti NATO ali su pored toga, već dva puta koristili lažne razloge za upad na sever na teškim naoružanjem", rekao je Vučić.

On je ocenio da među kosovskim Albancima nervoza postaje "sve izraženija" jer kako je rekao, misle da imaju apsolutno pravo da zauzmu sever Kosova "po pravu koje su im dali Amerikanci i drugi, bombardujući Srbiju".

Komentarišući navode kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Zajednica srpskih opština neće biti formirana dok ne bude rešeno pitanje energetike, Vučić je rekao da ne postoji sporazum Beograda i Prištine o energetici.

"Obaveza iz Brisela je da se nastavi diskusija o energetici i Telekomu, u međuvremenu smo postigli dogovor o Telekomu i on je sproveden u delo. Energetika može doće na kraju ali prvo ispunite Briselski sporazum", rekao je predsednik Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR