Dostupni linkovi

Iranski recept za Mundijal: Post, vjera i hidžab


Iranski predsjednik dao je nekoliko savjeta izvan terena nacionalnom fudbalskom timu pred Svjetsko prvenstvo.
Iranski predsjednik dao je nekoliko savjeta izvan terena nacionalnom fudbalskom timu pred Svjetsko prvenstvo.

Piše: Frud Bezhan (priredila: Asja Hafner)

Dok iranski nacionalni fudbalski tim finalizira reprezentaciju i taktiku za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji, predsjednik Hasan Rohani je ponudio nekoliko svojih razmišljanja o tome kako ramazan, čednost žena sportistkinja i vjera među članovima iranske reprezentacije, tima Melli, kako je zovu, može zajedničkim naporom da donese Islamskoj republici pobjedu.

Rohani je, obraćajući se 20. maja nacionalnom timu u Teheranu, rekao da uspjeh zaviti od vjere i posta tokom ramazana kada muslimani ne piju i ne jedu od izlaska do zalaska sunca.

„Zar mjesec ramazan nije mjesec treninga?“, rekao je Rohani na okupljanju, prema predsjednikovoj zvaničnoj web stranici, misleći na sveti mjesec koji, ove godine traje od 15. maja do 13 juna. „Morate ići u teretanu kako biste se pripremili trenirajući i pripremajući se za važno međunarodno takmičenje. Mjesec ramazan je teretana za sve nas. Sve je to trening... tu se radi se o strpljenju i izdržljivosti.“

Rohani je takođe naglasio važnost molitve i vjere ako će Iran uspjeti na Svjetskom prvenstvu na kojem nikada prije nije prošao kroz grupna takmičenja. Tim Melli će se suočiti s bivšim šampionom Španijom, pobjednikom EURO 2016, Portugalom i Marokom u grupi B. Turnir počinje 14. juna a Iran će igrati prvu utakmicu protiv Maroka, 15. juna.

„Kada je srce s Bogom, duša pronalazi snagu koja joj je potrebna.“, Rohani je dodao dok se obraćao igračima, trenerima i državnim zvaničnicima. „U fudbalu se oslanjamo na svoje zglobove ali prije članaka dolazi mozak, duša, misli i planiranje koje se odražava na igru.“

Timski veteran, portugalski trener Karlos Keiros (Carlos Queiroz) se zakleo da Iranci „neće otići u Rusiju kao turisti".
Timski veteran, portugalski trener Karlos Keiros (Carlos Queiroz) se zakleo da Iranci „neće otići u Rusiju kao turisti".

Iran će igrati na svom petom Svjetskom prvenstvu na kojem se kvalifikovao za konesekutivne utakmice po prvi put. Tim je prošao bez i jedne pobjede 2014. na Svjetskom prvenstvu, ali veteran, portugalski terner Karlos Keiros, izjavio je za kanal ESPN prošle godine da on targetira izbacivanja iz grupe i da se zakljinje da Iran „neće otići u Rusiju turistički.“

U drugom obraćanju, 20. maja, Rohani je napomenuo zabranu prisustva žena muškim sportskim događajima.

Očeku je se da će na desetine hiljada Iranaca i članova velike dijaspore u Evropi u Sjevernoj Americi doći u Rusiju na prvenstvo. Team Melli će igrati mečeve u grupnoj fazi u Senkt Persburgu, Kazanu, glavnom gradu ruske republike Tatarstan, Saransku, glavnom gradu ruske republike Mordovije.

Posljednjih godina je dugogodišnja zabrana da žene prisustvuju fudbalskim utakmicama proširena je i na druge popularne sportove, uključujući košarku i rukomet naišla na kritiku u Iranu i u inostranstvu što je ugrozilo mogućnost Irana da bude domaćin velikim događajima. Vlasti su povremeno olakšavali stroga pravila tako što su dozvoljavali ograničenom broju iranskih žena da prisustvuju događajima, uključujući predstojeći FIBA svjetski kup u košarci 2019. kvalifikacije za Aziju koje su se desile u februaru 2018.

Iranski predsjednik Hasan Rohani gleda prenos utakmice između Irana i Nigerije koja je završena nerješenim rezultatom, 0-0, u junu 2016. na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
Iranski predsjednik Hasan Rohani gleda prenos utakmice između Irana i Nigerije koja je završena nerješenim rezultatom, 0-0, u junu 2016. na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Iranske vlasti su rekle da je ova zabrana bila potrebna da bi se „zaštitile“ žene po islamskim pravilima. Atmosfera na sportskim stadionima, raspravljalo se, nije odgovarajuća za Iranke zbog otkrivanja koje podrazumijeva sportska odjeća i zbog grubosti jezika koji preovladava na tim događajima.

Ali Rohani se založio za to da sve dok Iranke nose hidžab i održavaju svoju čednost, to može biti samo dobitna kombinacija za Islamsku republiku.

„Ne shvatam zašto neki ljudi imaju stajalište da što je manje žena prisutno u društvu, na ulicama, na univerzitetima, u bolnicama u sportskim arenama, kao učiteljice, bolje se može zaštiti njihova vjera,“, rekao je Rohani kako stoji na njegovoj zvaničnoj web stranici. „To je čudno. Zašto je onda Bog stvorio ženu?“

Najbolji Rohanijev scenario je ako „naše čiste žene mogu da učestvuju na sportskim dešavanjima dok nose hidžab, čedne su i navijaju za našu pobjedu.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG