Rusi preuzimaju Agrokor

J. KERBLER

30. 05. 2018. u 10:02

Kormilo posustalog hrvatskog prehrambenog i prodajnog giganta od početka jula u rukama Zberbanke. Bankari nude udeo u slovenačkom "Merkatoru" za veći kolač ove kompanije u Hrvatskoj

Руси преузимају Агрокор

Foto EPA

ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

RUSKA Zberbanka već početkom jula trebalo bi da preuzme vođenje najvećeg hrvatskog koncerna "Agrokor", a poslednjih dana vode se i pregovori da se uticaj ruske banke još poveća. Naime, Zberbanka je spremna da se odrekne udela u slovenačkom "Merkatoru" u zamenu za veći udeo u "Agrokoru", a po raspoloženju vanredne uprave kompanije takav je dogovor sasvim realan. Zberbanka ima 18,5 odsto udela u "Merkatoru", a računa se da će nakon konačnog dogovora u "Agrokoru" imati najmanje 40 odsto udela, ako ne i više.

Praktično to znači da će Rusi imati i glavnu reč o budućnosti poslovanja "Agrokora", kompanije koja je i dalje kičma hrvatske ekonomije i u čijem su sastavu firme bez kojih je nezamisliva hrvatska poljoprivreda i maloprodaja. Imaće to sigurno i političkih posledica, pre svega što će Rusi na velika vrata time ući u Hrvatsku koja je dugo vremena kočila ruski kapital. U prvoj fazi stabilizacije "Agrokora" bilo je pokušaja da se ruske banke izbace iz igre, ali to nije uspelo, da bi na kraju Zberbanka kojoj je bivši vlasnik Ivica Todorić ostao dužan 1,1 milijardu evra preuzima odgovornost za buduće poslovanje "Agrokora".

Hoće li ruske banke prodati svoje udele ili će ih zadržati zasad nije poznato. Ali, epilog slučaja "Agrokor" znači daleko veći uticaj ruskog kapitala u Hrvatskoj, pogotovo što su Rusi izuzetno zainteresovani za ulaganja u hrvatski turizam, te preuzimanje deonica MOL i upravljanje "Inom". Ruski investitori tako planiraju ulaganja veća od 300 miliona evra na Jadranu i to u naredne četiri godine. Ako Zberbanka i VTB banka zadrže upravljanje "Agrokorom" biće to i mogućnost da se povežu kombinati koji proizvode hranu sa turističkom delatnošću, što je u Hrvatskoj uvek bio i cilj.

REGION

KAKVA će biti uloga Rusa u "Agrokorovim" kompanijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori zasad takođe nije poznato dok se ne postigne dogovor, koji bi trebale sve zainteresovane strane da potpišu do 10. jula. Od tada hrvatska država više ne bi imala ništa sa "Agrokorom", a novi vlasnici bi donosili odluke o budućem poslovanju kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

iz glave

30.05.2018. 10:56

постаде Хрватска Руска губернија за пар милијарди безвредних зелених ... а тако је то када си роб заблуда и мржње

Riki

30.05.2018. 12:18

Agrokor je vlasnik 32 hiljade hektara obradive zemlje u Hrvatskoj. Nakon što je kompletna jadranska obala prodata strancima (sem pojedinih porodičnih hotela u kojima vlastinici bukvalno sastavljaju kraj s krajem čuvajući svaki cent da povežu sezonu sa sezonom) hrvati su napokon shvatili da su obmanjeni od strane zapada! Po velikim hotelima, hrvatski građani (sobarice i portiri) ujutru raspremaju krevete i pokupe potrošene higijenske gumice. Sad ode i Agrogor. Ali tek će da vide šta je zapad!

PERA

31.05.2018. 18:06

@Riki - samo da ne bude stara poslovica * igra mecka u cicini sad ce i kod nas * jer i mi imamo banje, planine jezera....

sasa

30.05.2018. 14:25

@Lepo - Лепо би било да уместо Идее буде Магнит или неки други Руски магазин. И обавезно Руска Чоколода и сладолед.

Bonaparta

30.05.2018. 13:59

Ova situacija moze da bude veoma dobra za nas da vratimo u posed Frikom i Dijamant kao i druge dve firme, s tim ako ima pameti obe preuzme drzava kao strateski vazne za Srbiju. Narocito Frikom. Srbija treba sirom da otvori oci i svoje prehrambene resurse kao i vodne (mislim na pijacu vodu) stavi pod punu kontrolu kao nacionalne od posebnog interesa. Uzor treba da nam bude Keptaun koji je ostao bez pijace vode, a toga ce sve vise i vise biti.

Nego

30.05.2018. 15:10

@Bonaparta - Sberbank je samo banka ona će to da proda da vrati pare koje je dala Agrokoru a kupovaće ko može eto hrvatske firme slične Agrokoru samo to čekaju....

Zavadi pa vladaj

31.05.2018. 07:35

uzmu Nemci, Francuzi, Englezi, Ameri, Italijani, Nizozemci...pa i Rusi..sitna riba pljuckavica za potkusur velikih.