Čačani čuvaju okolinu

Turistička organizacija Čačka redovnim akcijama čišćenja teži da se što bolje očuva srpska Sveta gora. U današnjoj akciji učestvovalo je preko 500 ljudi.

Izvor: B92

Subota, 08.05.2010.

18:45

Default images

5. juna će u Srbiji, biti organizovano spremanje i čišćenje, u okviru kampanje Očistimo Srbiju. Tako će se obeležiti Dan zaštite životne sredine. Kako bi se ta akcija realizovala, državni sekretar iz nadležnog ministarstva, i direktor ove kampanje učestvovali su u akciji uređenja Ovčarsko kablarske klisure zajedno sa učenicima, ekološkim udruženjima, lovcima i ribolovcima.

Naime, Uživanje u prirodnim lepotama ovčarsko-kablarske klisure, često za sobom ostavlja i trag totalne nebrige o toj prirodi.

Zbog toga Čačani organizuju česte akcije čišćenja otpada u kojima učestvuje i veliki broj mladih ljudi.

„Ako bismo se svi potrudili da utičemo malo da održavamo našu prirodu i okolinu, smatram da bismo uspeli u tome.“

„Da, ali ima onih koji ne žele da se potrude i koji to ne rade.“

Iako smatra da akcije čišćenja i kampanje sigurno doprinose boljem odnosu ljudi prema životnoj sredini, direktor turističke organizacije Čačak Miodrag Stevanić, kaže da je još uvek mnogo zagađivača.

„U prošloj akciji, prošle godine, koju smo organizovali, red veličina, prikupljeno je đubreta, da nije bilo dovoljno ni pet šlepera da to otera“, kaže on.

“Čačak je jedan od retkih gradova, koji ima Centar za selekciju otpada kaže direktor JKP „Komunalac“, Miloje Vojinović.“

„Ovo ovde što prikupimo, dolazi na traku gde se smeće sortira, a ide na našu presu za baliranje i kao takvo plasiramo ga kao sirovinu, i ono dalje ide u postupak reciklaže. Znači, firme koje se bave reciklažom otkupljuju od nas“, rekao je Vojinović.

Milan Kinđić, direktor akcije „Očistimo Srbiju“, kaže da građani Čačka daju pravi primer kako treba da izgledaju ekološke akcije. Veliko spremanje Srbije, zakazano je 5. juna, ali ono treba da bude i svakodnevno“.

„Komunalna preduzeća to čine svakodnevno, građani bi trebali svakodnevno da, pre svega prevencijom, brinu o životnoj sredini. Ali ovaj dan je, pre svega, trenutak da svi pokažemo da li nam je stalo do životne sredine, da li želimo da Srbija bude čistija. I da upravo tog jednog dana pokažemo da nas ima dovoljno koji se borimo za to i da možemo da uspemo da očistimo Srbiju“, dodaje Kinđić.

Čačani se rado odazivaju akcijama čišćenja prirode, jer im je namera da oni koji prolaze kroz Srbiju i srpsku Svetu goru vide lepo lice Srbije.

Oni se nadaju da će to uskoro uvideti i oni, koji se ne stide da ostave smeće za sobom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: