Vladika Grigorije za Nedeljnik: Zašto odlazim u Frankfurt

Ekskluzivno za novi broj Nedeljnika vladika Grigorije govorio je o odluci da napusti mesto episkopa zahumsko-hercegovačkog i preseli se u Frankfurt.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

07:59

Vladika Grigorije za Nedeljnik: Zašto odlazim u Frankfurt

Intervju Nedeljniku prvi je koji je vladika dao nakon iznenadne odluke na proteklom Saboru SPC.

"Kada se, poslednjeg dana saborskog zasedanja, raspravljalo o sudbini Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, između ostalog, postavilo se i pitanje ko bi mogao da se prihvati tog zaduženja i sedne na tamošnji episkopski tron", kaže on na početku.

"Budući da do rešenja, ni posle višečasovne rasprave, nismo uspeli da dođemo, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predložio je da ja preuzmem tu obavezu i odgovornost, obrazlažući taj svoj predlog činjenicom da u obavljanju arhijerejske dužnosti imam višedecenijsko iskustvo, ali da isto tako, zbog svojih godina, imam i dovoljno energije i entuzijazma da se posvetim novoj misiji", ispričao je za novi broj Nedeljnika vladika Grigorije.

"Vladičin predlog mi se učinio smislenim. Moja jedina molba bila je ta da novog zahumsko-hercegovačkog vladiku biraju među hercegovačkim monasima koji poznaju tamošnji narod i prilike. Predložio sam oca Dimitrija koji je istinski monah i isposnik, molitvenik i smirenouman čovek. O tome sam odavno razmišljao. Imao sam na umu da novi hercegovački vladika ne mora biti vičan biznisu i politici. Jer mnogo toga je izgrađeno, a eparhija je ekonomski stabilna i nezavisna, pa je samim tim i politički nezavisna. Novi episkop ima mogućnost da radi ono što najbolje zna - da se moli Bogu i propoveda. To je bila moja vizija."

Vladika Grigorije je rekao da odlazak u Nemačku doživljava kao "još jednu misiju te, u izvesnom smislu, i izazov, a sa svešću da je i jedno i drugo moguće samo uz Božju pomoć".

"Veoma je važno za svakog čoveka to idenje napred, u susret novim obavezama, dužnostima, odgovornostima te izazovima koje život pred nas postavlja. Statičnost već sama po sebi nije dobra i ponekad su promene nužne kako bismo se trgli i pomerili iz životne zaparloženosti i prividne sigurnosti na koju smo navikli", rekao je on između ostalog.

Vladika Grigorije za novi broj Nedeljnika govori i o svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem, o tome kako je devedesetih organizovao studentske proteste, kako je izgradio političku nezavisnost Eparhije zahumsko-hercegovačke, u kakvom stanju ostavlja ratom podeljenu Hercegovinu, o književnosti, fudbalu...

U novom broju Nedeljnika čitajte još:

Uz novi Nedeljnik svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

- Fajnal for: Željko Obradović i Real

- Ko će eksploatisati srpski litijum

- Sofijski bumerang: Odjeci samita

- Veliko istraživanje Miše Brkića: Kako su šezdesetosmaši srušili privrednu reformu

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Polivanje ledom u Sofiji

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Nova italijanska vlada

- Forbsova lista milijardera u Nedeljniku

- Medenizmi: Zajednica srpskih kontejnera

- Razgovor u Sočiju: Nenad Popović

- Kolumna Draže Petrovića: Kad se na Dan mladosti sretnu Vučić i Tito

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Ekskluzivni intervju: Prof. dr Ivanka Popović, novi rektor Beogradskog univerziteta

- Sportske igre mladih: Politička diverzija na splitskoj rivi

- Kako se Ejbel Ferara proveo u Beogradu

- Fenomen princa Harija: Neki su prinčevi jednakiji od drugih

- Psihologija liderstva: Rat polova

- Feljton Čedomira Antića: Istorija 21. veka

- Intervju: Boris Vlastelica, Repetitor

- Intervju: Fran Perea o tajni "Seranovih"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: