Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani Monmartra na Skadarliji
Dani Monmartra na Skadarliji (foto: B. Jovanović; TOS)
Dani Monmartra na Skadarliji (foto: B. Jovanović; TOS)

Dani Monmartra na Skadarliji

Od 26. do 28. maja u Skadarskoj će biti održana manifestacija Dani Monmartra na Skadarliji.

Posetioci će uživati u izložbi fotografija, francuskoj šansoni, srpskim i francuskim vinima i specijalitetima.

Manifestacija Dani Monmartra na Skadarliji biće otvorena u subotu u 17.00 ispred Kuće Đure Jakšića. To će biti promocija ne samo ovog pariskog kvarta već i francuske kulture, umetnosti, kuhinje i francuskog načina života.Za dž

Gosti iz Pariza obići će i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Muzej savremene umetnosti, Etnografski muzej, Hram Svetog Save i druga mesta, a Beograđani će imati priliku da u subotu u Skadarliji uživaju u fotografijama Monmartra ispred Kuće Đure Jakšića, kao i u francuskoj šansoni u restoranu „Tri šešira“.

U nedelju će biti priređena degustaciju sireva i vina ispred Kuće Đure Jakšića a uveče će u samoj kući biti predavanje o Skadarliji i Monmartru.

Poslednjeg dana, u ponedeljak, biće organizovano veče Monmartra na Skadarliji u restoranu „Tri šešira“.

Dani Monmartra na Skadarliji – umeće življenja

Ambasador Francuske Frederik Mondolini istakao je da su veze između dve zemlje mnogo jače od onoga što može da ih razdvaja i podsetio da dokaz tog prijateljstva predstavlja upravo Spomenik zahvalnosti Francuskoj, čija je obnova u toku.

– Danas slavimo drugu fazu našeg prijateljstva. Reč je o kulturi, umeću življenja i gastronomiji tokom manifestacije Dani Monmartra na Skadarliji. Ova dva dela grada čuvena su u svetu po svojoj umetničkoj i turističkoj ponudi i oni predstavljaju simbole francuske i srpske kulture. Pozdravljam ovu lepu inicijativu koja nastavlja tradiciju dobrih odnosa, a koji su sada u uzlaznoj liniji na svim poljima – istakao je ambasador Mondoloni.

Skadarlija i Monmartr pobratimljeni su od 1977. godine, a na osnovu te povelje svake godine su održavani uzvratni susreti. To je trajalo do raspada Jugoslavije kada je tradicija prekinuta. Obnova je pokušana 2012. godine ali nije ponovo zaživela.

Monmartr i danas ima tablu na kojoj piše da su pobratimljeni sa Skadarlijom.

Skadarlija i Beograd predstaviće se na Monmartru u oktobru ove godine. U Parizu će biti promovisana i srpska kultura, umetnost, kuhinja i turizam. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.