PROĐE FAJNAL-FOR, A ŠTA ĆEMO SAD? Povratak srpske košarke u surovu realnost
Foto: KK Crvena zvezda mts, AP/Darko Vojinović

Od spektakla do tuge

PROĐE FAJNAL-FOR, A ŠTA ĆEMO SAD? Povratak srpske košarke u surovu realnost

Košarka -

Spektakularni fajnal-for Evrolige u beogradskoj Štark areni već je prošlost, a pošto su laseri ugašeni i zvučnici utihnuli, Srbija se nevoljno okreće surovoj realnosti i činjenici da njena klupska košarka doživljava ogroman pad.

Naša zemlja posle 17 godina ostala je bez predstavnika u elitnom evropskom takmičenju, a povratak nije moguć na mala vrata, kako su se mnogi nadali, pre svega navijači Crvene zvezde. Đordi Bertumeu je jasno rekao da od "izvora vode samo dva putića", a to su ABA liga i Evrokup.

Od 2019. Evroliga dobija novi format, odnosno biće proširena sa dva učesnika, ali čak ni to neće doneti bilo kakva olakšanja za klubove s ovih prostora. Evroligi i njenom prvom čoveku Đordiju Bertomeuu Balkan nije previše interesantan jer su neki kriterijumi za A licencu, koji bi odgovarali Partizanu i Crvenoj zvezdi, ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Prednost, naravno, dobijaju ekonomski interesi, odnosno novac i tržište. Tako će ta dva nova kluba biti Bajern i Asvel jer Bertomeu priznaje da je prioritet nemačko i francusko tržište. Džaba što se Evroliga ponosi atmosferom iz srpskih dvorana, što "Grobari" i "Delije" redovno čine dobar deo promotivnih spotova elitnog takmičenja...

- Novi učesnici biće Bajern i jedan francuski tim, najverovatnije Asvel Tonija Parkera, kao što je najavljeno shodno dogovoru. Nemačka i Francuska su prioritetna tržišta za marketing, Bajern je veliki brend, pravi i novu halu, spremni smo za dve nemačke ekipe. Sistem se neće menjati ni sa 18 klubova, ali dodatnog širenja neće biti, to je ključ uspeha - kaže Bertomeu.

Đordi Bertomeu
Đordi Bertomeufoto: Beta

Dakle, srpskim klubovima preostaje da se nadaju da će osvojiti ABA ligu, a pitanje je kako Bertomeu misli da proširi "prozor" iz Evrokupa, ako već ima dva nova zagarantovana imena u Evroligi od 2019.

Kad podvučemo crtu, shvatimo da su od uvođenja ABA lige sa nekadašnje SFRJ scene gotovo nestali bivši evropski šampioni Bosna i Jugoplastika, da Cibona jedva preživljava, slično je i s Partizanom, a posustaje i Zvezda...

Kurir sport/Predrag Gajić

Foto: AP/KK Crvena zvezda/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SURDULICA, TASMANIJA….KO JE SLEDEĆI DOMAĆIN KUPA SRBIJE?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track