Najnovije vesti
Vesti Svet
AFERA "HEKLER I KOH" Nemački gigant optužen za podmićivanje političara, da bi izvozili oružje u KRIZNA PODRUČJA

AFERA "HEKLER I KOH" Nemački gigant optužen za podmićivanje političara, da bi izvozili oružje u KRIZNA PODRUČJA

Nemačka fabrika oružja "Hekler i Koh" iz Oberndorfa na Nekaru (baden-Virtemberg) optužena je da je podmićivala političare Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Stranke slobodnih demokrata (FDP) kako bi isporučivala jurišne puške u krizna područja u Meksiku.

Hekler i Koh Foto: Aspiriniks / Wikipedia
Hekler i Koh

Iz dokumenata Javnog tužilaštva u Štutgartu i interne prepiske koncerna proizilazi da je H&K u periodu 2009-2010. bezuspešno pokušavao da isporuči puške G-36 i municiju u meksičke provincije koje potresaju nemiri, prenosi magazin "report" nemačke radio-TV mreže ARD.

Pošto je savezna vlada mesecima odbijala da im izda dozvolu za izvoz oružja, uprava je izabrala "politički put", citira "report" imejl H&K iz marta 2010:

- Zbog toga treba što pre da doniramo sredstva Hrišćansko-demokratskoj uniji, ali i veoma prijemčivom FDP-u - navodi se u imejlu.

Finansijska uprava koncerna donacije vodi kao "political donations" (političke donacije): "po 10.000 za CDU i FDP".

Iz mejla se saznaje da je reč o poslaniku izbornog okruga (i sadašnjem predsedniku poslaničkog kluba CDU u Bundestagu) Folkeru Kauderu, kao i poslanicima FDP-a Elke Hof i Ernstu Burgbaheru (ni jedno, ni drugo više nisu članovi parlamenta).

Elke Hof je bila predstavnik za političku bezbednost FDP-a, dok je Burgbaher od 2009 do 2013. bio državni sekretar u nemačkom Saveznom ministarstvu privrede, u čijoj je nadležnosti bio i izvoz oružja.

Jurišna puška Hekler i Koh G-36
Foto: User DomoK / Wikipedia
Jurišna puška Hekler i Koh G-36

Političari negiraju da su donirali novac, odnosno povezanost donacija s odlukama u vezi sa izvozom oružja. Javno tužilaštvo od 2011. vodi istragu protiv rukovodstva koncerna "Hekler i Koh" i politički odgovornih lica zbog sporne isporuke jurišnih pušaka, ali ni protiv Kaudera, niti protiv pomenutih članova FDP-a nije pokrenut postupak zbog primanja mita.