KRAJ: Fenerbahče-Žalgiris 76:67

Novosti online

18. 05. 2018. u 17:30

Fenerbahče je prvi finalista Evrolige i braniće titulu osvojenu prošle godine. Najzaslužniji za odličnu partiju turskog tima bio je Bobi Dikson

КРАЈ: Фенербахче-Жалгирис 76:67

Micić na meču sa Fenerbahčeom Foto: Evroliga

Košarkaši Fenerbahčea braniće titulu šampiona Evrolige, pošto su u prvom polufinalnom duelu fajnal-fora savladali Žalgiris sa 76:67.

Turski tim će se u finalu sastati sa boljim iz duela CSKA - Real Madrid, koji je na programu od 20.30.

ČETVRTA ČETVRTINA

Poslednji kvartal otvorio je Vajt pogotkom za dva poena, ali je na drugoj strani, na isti način, uzvratio Datome. Posle promašaja Žalgirisa, Dikson je ubacio dve vezane trojke za novu dvocifrenu prednost Fenera (62:52). Meli i Dikson doneli su Feneru i plus 12 (66:54), ali su "zeleni" smanjili zaostatak preko Pangosa i Ulanovasa (66:60). Seriju Žalgirisa prekinuo je Datome šutem za dva. Dva i po minuta pre kraja, igru je zbog faulova napustio Veseli, a posle slobodnih bacanja litvanski tim se približio na 68:62. Fenerbahče je, povratkom Diksona na teren, došao do plus osam (71:63), posle tri izgubljene lopte rivala. Međutim, Litvanci nisu odustajali do samog kraja. Dejvis je pogodio dva plus jedan i smanjio rezultatski zaostatak 45 sekundi pre kraja, ali je na drugoj strani uzvratio Slukas, koji je vezao pet poena. Presing Litvanaca u poslednjim minutima meča nije urodio plodom, pa je Fener slavio sa 76:67.

TREĆA ČETVRTINA

Žalgiris je sigurnije ušao u drugo poluvreme. Pangos je, posle dva propuštena napada Fenera, pogodio za dva, ali je turski tim uzvratio zakucavanjem Melija i pogotkom Slukasa za dva poena (43:35). Dejvis je solo prodorom smanjio na 43:37, ali je Fenerbahče uzvratio serijom 7:0. Najpre je Slukas pogodio sa poludistance, a potom i Vonamejker za tri, da bi Kalinić dodao dva poena. Ulanovas je odgovorio trojkom, a Tupan smanjio na 50:44, uz dva odlična prodora. Žalgiris se potpuno vratio u igru minut pre kraja treće deonice. "Zeleni" su se približili na dva poena zaostatka, posle ubačenog bacanja Kavaliuskasa i trojke Pangosa (50:48). Seriju Litvanaca 11:0 prekinuo je Dikson, ali je Vajt odmah uzvratio na drugoj strani sa dva poena (52:50). Ipak, Dikson je uz zvuk sirene ponovo bio precizan za dva, pa se na pauzu otišlo pri rezultatu 54:50.

DRUGA ČETVRTINA

Drugi kvartal otvorio je Datome pogotkom za dva. Na drugoj strani, Tupan je uzvratio istim brojem poena, ali iz slobodnih bacanja. Datome je potom ponovo bio uspešan, ovoga puta za tri (24:15), ali je Žalgiris smanjio na 24:20, serijom 5:0. Fener je uzvratio sa dve uspešno realizovane akcije za dva i došao do plus osam, pa je Jasikevičijus zatražio tajm-aut. Do prve dvocifrene prednosti turski tim je došao pet minuta pre kraja poluvremena, alej-upom za Veselog, koji je potom i zakucao za 32:20.

Fenerbahče je odličnom odbranom "zaključao" svoj reket za šuteve iz igre protivnika, pa je Žalgiris nastavio da pogađa sa slobodnih bacanja (32:22). Solo prodorom, Pangos je došao do svog osmog poena i smanjio rezultatski zaostatak (32:24), ali je Veseli u nastavku pogodio tri penala. Litvanci su potom konačno vezali tri uspešno realizovana šuta iz igre i približili se na 37:31, u poslednjem minutu prvog poluvremena. Fenerbahče u prvom poluvremenu ima čak deset ukradenih lopti, a Žalgiris 12 izgubljenih. Šest sekundi pre kraja drugog kvartala, Dikson je ubacio za dva, ali su "zeleni" ekspresno odgovorili zakucavanjem Vajta uz zvuk sirene (39:33). Litvanci su tako prepolovili prednost rivala, koji je u jednom trenutku imao plus 12.

U dvorani su i bivši igrači Fenera, a sada članovi NBA klubova - Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica i Ekpe Judo. Među navijačima litvanskog tima je legendarni Arvidas Sabonis.

PRVA ČETVRTINA

Prvi napad na meču imali su košarkaši Fenerbahčea, a dva poena je posle solo prodora zabeležio Vonamejker. Žalgiris je na drugoj strani propustio priliku da izjednači, a odmah potom Veseli je fauliran ispod koša "zelenih". Promašio je prvo slobodno bacanje, ali je ubacio drugo. Žalgiris je takođe poentirao sa slobodnog bacanja (3:1), ali je izgubio previše lopti i "poklonio" rivalu veliki broj kontri. Fener je ubrzo poveo sa 7:1, pogocima Vonamejkera i Duverioglua za dva poena. U nastavku igre videli smo veliki broj propuštenih prilika na obe strane. Litvanski tim je posle pet minuta i dalje bez koša iz igre.

Posle zatraženog tajm-auta, Žalgiris je napravio seriju 4:0. "Zeleni" su najpre pogodili iz ugla za dva, a onda je Ulanovas pogodio dva slobodna bacanja (7:5). Dikson je uzvratio trojkom, ali su Litvanci odmah na drugoj strani ubacili dva poena (10:7). Posle uspešno realizovanih bacanja Slukasa, Fenerbahče je došao do plus pet, ali je i Pangos potom pogodio oba koja su mu dodeljena (12:9). Datome je doneo turskom timu novih plus šest (17:11), ali su "zeleni" novim bacanjima smanjili rezultatski zaostatak (17:13). Poslednjih 13 sekundi prve četvrtine Fener je iskoristio za brz napad i otišao na pauzu sa plus šest (19:13).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)