Kako ćemo parkirati automobile u budućnosti

Zaustavite vozilo, izađete iz njega, uzmete svoj pametni telefon i koristite aplikaciju kako biste "rekli" vašem automobilu da sam parkira - ovako će, prema kompaniji Bosch, u budućnosti izgledati parkiranje bez stresa.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

12:14

Kako ćemo parkirati automobile u budućnosti
Foto: Bosch

Mnoge auto-kompanije i IT giganti rade na tehnologiji autopilota, ali izvesno je da će se pre samovozećih na putevima najpre pojaviti samoparkirajući automobili.

Jedan od sistema autonomnog parkiranja razvijaju kompanije Bosch i e.GO, koji će u nemački grad Ahen "dovesti" budućnost pre kraja ove godine.

Naime, nova parking garaža opremljena infrastrukturom za uslugu autonomnog parkiranja biće završena tokom 2018. Na ovom projektu sarađuju kompanija Bosch i proizvođač automobila e.GO iz Ahena - Bosch će se pobrinuti za tehnologiju infrastrukture u garaži i radiće zajedno sa e.GO na integraciji automobila ove startap kompanije u uslugu autonomnog parkiranja.

Prva faza biće implementirana koristeći 12 "Life" električnih automobila kompanije e.GO. Ove automobile dao je e.GO na korišćenje svojim radnicima za službena putovanja i prezentaciju autonomnog parkiranja.
Model e.GO Life (Foto: Bosch)
U drugoj fazi, Bosch i e.GO imaju za cilj unapređenje i bolju iskorišćenost parking prostora uz pomoć usluge autonomnog parkiranja.

"Manuelno parkiranje je stvar prošlosti. Naše tehnologije omogućavaju automobilima da se samostalno i bolje parkiraju, a uz to štede vreme vozača i smanjuju stres", kaže Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch.

"Parking garaže su idealno okruženje za gradske automobile kao što su vozila tipa Life. Autonomno parkiranje nam dozvoljava još više – konkretno, povećanje kapaciteta garaža za do 50 odsto", kaže Gunter Šuh, generalni direktor kompanije e.GO.

"Pametna" garaža omogućava punu kontrolu nad vozilom

Autonomno parkiranje je bitna prekretnica na putu ka autonomnoj vožnji. Sistem funkcioniše tako što vozač jednostavno napusti svoje vozilo na unapred naznačenom mestu na ulazu u garažu.

Koristeći aplikaciju na svom pametnom telefonu, vozač izdaje komandu vozilu da pronađe prazno parking mesto.

Kasnije, na isti način, vozač automobilu "naređuje" da ga sačeka na mestu na kome ga je prethodno ostavio. Pri tome, vozači ne moraju da nadziru tok procedure - umesto toga mogu bezbrižno napustiti garažu dok je njihovo vozilo na putu ka parking mestu.

Ono što ovu uslugu čini mogućom je pametna infrastruktura. Bosch senzori u garaži prate trasu kojom se vozilo kreće, kao i njegovo okruženje i dostavljaju potrebne informacije za navođenje vozila.

Tehnologija u automobilu pretvara komande zadate od strane infrastrukture u vozne manevre i zaustavlja vozilo u slučaju da naiđe na bilo kakvu prepreku ili ljude koji prolaze ispred automobila.

Autonomo parkiranje u saradnji sa Mercedesom

Za Bosch, saradnja sa kompanijom e.GO je drugi projekat autonomnog parkiranja. Mercedes-Benz je pilot partner ovog rešenja.

U garaži muzeja kompanije Mercedes-Benz u Štutgartu, u leto 2017. već je u realnost sprovedena usluga autonomnog parkiranja.

Ovim projektom Bosch i Mercedes-Benz žele da, pre svega, prikupe iskustva o tome kako korisnici reaguju na autonomna vozila i kako je ovakva vrsta vozila prihvaćena.

Dve kompanije će u narednih nekoliko nedelja predstaviti javnosti ono što nazivaju "Tura doživljaja". U Turi doživljaja, zainteresovani gosti će se u pratnji stručnjaka voziti u autonomnom automobilu u parking garaži muzeja Mercedes-Benza, uz objašnjenja tehnologije i odgovaranja na pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: