Svijet

Makron: Loše po EU ako se Balkan okrene Rusiji i Turskoj

Makron: Loše po EU ako se Balkan okrene Rusiji i Turskoj
Foto: Tanjug/AP | Makron: Loše po EU ako se Balkan okrene Rusiji i Turskoj

SOFIJA - Predsjednik Francuske Emanuel Makron istakao je danas da želi Zapadni Balkan "usidren" u EU, jer bi bilo jako loše za Uniju, ako bi se taj region okrenuo Rusiji ili Turskoj, i posebno pohvalio Srbiju i Crnu Goru za postignuti napredak u približavanju Uniji.

Makron je, na konferenciji za štampu po završetku Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, kazao da Francuska želi da ima suverenu i jedinstvenu Evropu, a da Zapadni Balkan treba da bude usidren u Uniji, jer bi po istoriji mogao da se okrene Rusiji i Turskoj, što bi bilo loše po EU.

"Moramo da usidrimo Zapadni Balkan u EU, da to činimo snažno i sa jasnom strategijom", naglasio je on.

Podvukao je da proces pristupanja ne može da se vodi bez uslova.

"Zbog toga sam se izjasnio da treba dati jasnu perspektivu regionu i nagraditi one koji napreduju i transformišu zemlju. Ne mogu da se negiraju ostvareni napredak poslnednjih mjeseci u pojedinim zemljama, kao što su Srbija i Crna Gora, ali i Makedonija i Albanija koje žele da pregovaraju sa EU", rekao je on.

Makron je podvukao da se, prema njegovom mišljenju, ne mogu otvoriti pregovori bez uslova, pre svega po pitanju migracije i borbe protiv korupcije.

To, prema njegovim riječima, mora a se postavi kao uslov prije početka pregovora.

"Treba uputiti jasan signal ohrabrenja, ali i sa jasnim porukama i zahtevima. Proces proširenja može da se završi pristupom samo ako se i EU reformiše" ocijenio je on.

EU, kako je podsjetio, danas ima 28, a sutra već 27 članica, a u aktuelnoj situaciji ne može da donosi strateške i snažne odluke.

"Ako želimo snažniju i bilju EU moramo da modernizujemo Uniju i evrozonu", poručio je Makron.

On je prenio da je danas vođena duga diskusija o Zapadnom Balkanu, temi o kojoj su razmijenjena jasna, precizna mišljenja sa svim zemljama regiona.

"Srž diskusije se odnosio na povezivanje i bezbjednost. Konkretne projekte iz tih oblasti podržava Francuska, posebno u razvoju infrastrukture, digitalizacije i inicijative za povećanje bezbjednosti društva. O mnogim projektima biće detaljnije riječi na skupu u julu u Londonu", objasnio je on.

Naglasio je da se u međuvremenu, bez odlaganja, treba osnažiti saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana, prije svega u oblasti bezbjednosti i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije