17. maj  2018. 16.56  | Izvor: RTV (Ana Rebić)

Kragujevački srednjoškolci napravili lekovite proizvode

KRAGUJEVAC -

Petoro kragujevačkih srednjoškolaca Medicinske škole iskoristilo je svoje znanje i talenat. Putem učeničke kompanije ovi srednjoškolci napravili su lekovite proizvode koristeći terapeutska svojstva kapsaicina kojeg najviše ima u ljutim paprikama.

Petoro učenika srednje medicinske škole osnovalo je u Kragujevcu učeničku kompaniju koja proizvodi od ljutih papričica lekovite preparate. Nagrada za kvalitet proizvoda je ubrzo stigla u vidu prvog mesto na regionalnom takmičenju i drugog mesta na republičkom.

Nevena Radivojević, generalna direktorka učeničke kompanije " Lab & Health ''kaže: "Ljuta paprika je poznata po svojim delotvornim svojstvima ali je najmanje iskorišćena, a samim tim na tržištu je nema u ovakvim proizvodima što je nama bio plus za neku novu inovativnu ideju."

"Što se tiče proizvodnje najčešće nam postavljaju pitanja da li peče, da li je ljuto i to su neke valjda i osnovne stvari oko kojih se ljudi interesuju ali mi smo u svim preparatima uspeli da maksimalno ubijemo ljutinu", objašnjava Marijana Jakovljević, menadžerka proizvodnje.

Njen kolega, Mladen Dončić, zamenik generalnog direktora ističe: "Uspeli smo da kapsaicin izdvojimo u tečnoj formuli kao tinkturu koju smo kasnije koristili za naše preparate. Kada je reč o čaju tu smo iskoristili neku mešavinu paprike."

Ovi srednjoškolci za sada imaju tri proizvoda, mast za koncentraciju i budnost, tinkturu paprike koja pospešuje i ojačava rast noktiju i kose i čaj od sušenih papričica za detoksikaciju organizma.

Nemanja Jovanović, menadžer " Lab & Health '' je napomenuo "Ako uzmemo naš proizvod recimo stay focus i njemu sličan proizvod poput energetskog pića, pošto i ono omogućava budnost, mi smo morali da formiramo cenu tako da kupcima bude proizvod pristupačan i kako bi oni ipak izabrali naš zdrav preparat a ne to neko energetsko piće."

"Sada je u procesu i četvrti proizvod, to je nešto novo, a pošto smo mi ipak " Lab & Health '' znači da se nama ne zasniva samo naziv kompanije na paprici, mi ćemo da plasiramo nove proizvode u budućnosti", kaže Sara Đorđević, direktorka marketinga.

Biljana Petrović, mentorka i biohemičarka, Medicinska škola "Sestre Ninković'' je rekla : "Mi se ovim programom bavimo zadnjih pet godina u okviru organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji'', a za nastavak daljeg rada videćemo još jer to zavisi od ambicije i planova naše dece".

Sofija Vukelić- Miletić, mentorka i farmaceutkinja, iz iste škole kaže: "Sve počinje nekim našim sastancima gde mi delegiramo decu koju negde vidimo kao potencijal i onda formiramo ekipu, ta ekipa daje predloge i sa njima se sastajemo u toku nedelje."

Iako su skromno počeli ovi srednjoškolci poručuju da je put do uspeha težak, ljut i vatren poput kapsaicina u ljutim papričicama čije su lekovito dejstvo predstavili kroz svoje preparate.

Tagovi
Broj komentara: 1

Filip  12. 12. 2020. | 13:13
Ime firme je trebalo da bude Ljuta Paprika po srpski
Svaka čast mladima Cestitam