Petak, 07.05.2010.

16:14

Žalba na oslobađanje navijača

Prvo osnovno javno tužilaštvo je uložilo žalbu protiv rešenja kojim je odbačena optužnica protiv navijača Partizana koji su pretili Brankici Stanković.

Izvor: Tanjug

Default images

"Tužilaštvo je uložilo žalbu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog povrede Krivičnog zakona i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja", objasnio je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Tužilaštvo u žalbi, prema njegovim rečima, navodi da je izreka rešenja nerazumljiva i protivrečna sama sebi, zbog toga što je optužnica Prvog osnovnog javnog tužilaštva podignuta protiv četiri lica, zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, a ne zbog krivičnog dela uvrede, kako je navedeno u izreci pobijanog rešenja.

"Stav Tužilaštva je jasan da su u radnjama optuženih ostvarena obeležja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 18. stav 3. Krivičnog zakonika za koje se goni po službenoj dužnosti, kao i da je intencija zakonodavca bila da upravo novinari imaju svojstvo službenog lica ukoliko im je sigurnost ugrožena u vezi sa poslom koji obavljaju u oblasti javnog informisanja", rekao je Zorić.

Optužnica koja je odbačena važna je i zbog generalne prevencije zaštite novinara da država želi da pokaže odlučnost da će novinari biti zaštićeni od države, a ne da u takvim slučajevima moraju da podnose privatne krivične tužbe, naveo je Zorić i istakao da je to smisao zakona.

Prvi osnovni sud u Beogradu je odbacio optužnicu protiv šestorice navijača "Patrizana" i oslobodio ih optužbe za ugrožavanje sigurnosti novinarke, a istom odlukom im je ukinut i pritvor, u kome su proveli više od četiri meseca.

Do incidenta na stadionu je došlo posle emitovanja više emisija "Insajder" B92, koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koja se u tom serijalu bavila huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba "Partizan" su tokom utakmice vređali novinarku B92 i uputili joj pretnje, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

Sve je praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: