');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

SAMIT U SOFIJI Lideri EU usvojili Deklaraciju u 17 tačaka, a Zapadni Balkan je dobio DOMAĆI ZADATAK (FOTO, VIDEO)

Lideri Evropske unije, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su danas u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evrointegracija.

Samit u Sofiji Aleksandar Vučić Foto: Promo
Samit u Sofiji Aleksandar Vučić

Usvojen je i Aneks deklaracije koji se odnosi na jačanju veza i saradnje između EU i Zapadnog Balkana.

- EU pozdravlja zajedničku posvećenost partnera Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope, poduprte našim istorijskim, kulturnim i geografskim vezama i našim uzajamnim političkim, bezednosnim i ekonomskim interesim - piše u prvoj tački tog dokumenta.

EU je ponovo potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

- Na osnovu dosadašnjeg napretka, partneri sa Zapadnog Balkana potvrđuju svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svoj snažan strateški izbor, i pojačavaju svoje napore i uzajamnu podršku - navodi se u dokumentu.

Piše i da je EU odlučna da ojača i intenzivira svoju posvećenost na svim nivoima da podrži političke, ekonomske i socijalne transformacije regiona, uključujući i kroz povećanje pomoći, na osnovu napretka partnera Zapadnog Balkana značajan napredak u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi.

Unija pozdravlja i "posvećenost partnera Zapadnog Balkana na vladavini demokratije i vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina", a ističe se i da civilno društvo i nezavisni mediji igraju ključnu ulogu u procesu demokratizacije.

EU podržava posvećenost partnera Zapadnog Balkana da nastave uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, regionalnu stabilnost i medjusobnu saradnju.

- Ovo obuhvata, posebno, pronalaženje i sprovođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za njihove bilateralne sporove, koji su ukorenjeni u nasleđe prošlosti, kao i dalji napori za pomirenje - navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.

Ovaj dokument je sada, i zvanično, postao dokument EU, ali nije sve išlo tako glatko. Naime, njegovom potpisivanju od strane predstavnika zemalja Zapadnog Balkana protivila se Španija, jer bi u tom slučaju Kosovo bilo tretirano kao država, čemu se Španija protivi.

Brojni sastanci od jutros

Sve ovo dešava se u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, gde su se sastali predstavnici EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Lideri EU i balkanskih zemalja stigli su još jutros na skup, a mnogi od njih već su održali brojne sastanke. Među prvima je stigao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji je ocenio pozitivnim održavanje samita.

On je, upitan za rešenje u odnosima Beograda i Prištine, rekao novinarima da je uveren da je novom strategijom Evropske komisije za proširenje, stvoren novi stimulans koji će doprineti bržem rešavanju ovog pitanja.

Aleksandar Vučić i Bojko Borisov
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić i Bojko Borisov

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ostale visoke zvanice, ispred palate dočekivao je premijer Bugarske Bojko Borisov. On je danas rekao da će biti problem ako Zapadni Balkan "ostane po strani".

- Treba razmisliti o bržoj integraciji - poručio je Borisov.

Vučić se na početku samita sastao i sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, kao i sa Pablom Garsijom, španskim ambasadorom u EU koji na samitu predstavlja španskog premijera Marijana Rahoja.

Kako navodi Tanjug, Vučić imao je danas čast da prvi govori na samitu, i ističe da je "Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast, i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona".

Foto: Kabinet predsednika Republike Srbije / Promo

Inače, novodi agencija, Makron se u svom obraćanju, dva putao pozvao na predsednika Vučića.

Vučić je razgovarao i sa britanskom premijerkom Terezom Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsednik Srbije iskoristio je ova dva dana boravka u Sofiji svaku priliku za razgovor sa liderima EU na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Foto: Kabinet predsednika Republike Srbije / Promo

Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom je, u razgovoru izašao na "femili foto".

Takođe, tokom fotografisanja, a i nakon, Vučić je porazgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je, tom prilikom, posvetila najviše vremena predsedniku Srbije, iako su neki drugi učesnici Samita pokušavali da sa njom razgovaraju nakon fotografisanja, prenosi Tanjug.

Srdačan razgovor španskog predstavnika i Vučića, za čije su prisustvo zainteresovani posebno španski mediji
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Srdačan razgovor španskog predstavnika i Vučića, za čije su prisustvo zainteresovani posebno španski mediji

Takođe, predsednik Srbije je na marginama samita popričao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Aleksandar Vučić i Andrej Plenković
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić i Andrej Plenković

Zanimljivo je da je kosovska delegacija na samit došla odvojeno. Najpre je u palatu, uz policijsku pratnju, došao predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

A nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, „pojavili“ su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Ipak, oni su u Palati sadeli zajedno i neformalno razgovarali.

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture stigli zajedno.

Makron: Evropska perspektiva, bez hipokrizije

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da je za ojačani strateški dijalog sa Zapadnim Balkanom i evropsku perspektivu, ali bez hipokrizije.

On je istakao da podržava saradnju Balkana i Evrope, kao i put regiona ka EU, ali i dodao da treba sa velikom obazrivošću se ophoditi prema svakom širenju.

- Treba podržati zemlje koje sprovode reforme i napreduju ka Evropi. Međutim, nisam za proširenje pre produbljenja i sprovođenja reformi u EU koje bi omogućile blje funkcionisanje Unije“ - poručio je Makron.

Kazao je da su protekle godine pokazale put koji je oslabio EU, kada se mislilo samo na širenje.

- „Nije od koristi ni za zemlje koje žele da se pridruže ni članice EU, da imamo mehanizme bez pravila, i koji ide samo ka širenju u nedogled“ - naglasio je on, dodajući da je za to da se sa Zapadnim Balkanom ima ojačani strateški dijalog, evropska perspektiva, ali bez hipokrizije.

Han: Srbija ključni igrač

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

- Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom - naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

Han je, osim ove postavio i fotografiju na kojoj su sa njim zajedno Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, a društvo im pravi i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Donald Tusk, Johanes Han, Hašim Tači i Aleksandar Vučić
Foto: D. Goll / Tanjug
Donald Tusk, Johanes Han, Hašim Tači i Aleksandar Vučić

- Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU - napisao je Han uz tu fotografiju.

Samit EU-Zapadni Balkan se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

Kako je dodao, investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita.

Tajani: Srbija u EU 2025.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani takođe se nalazi u Sofiji, i on u prvi plan ističe da je za EU ključna stabilnost Zapadnog Balkana.

- Moramo da se bavimo Zapadnim Balkanom sve više i više narednih meseci - poručio je Tajani.

Predsednik Srbije je i sa njim razgovarao danas na marginama samita. Tajani je, na početku sastanka, prilikom rukovanja sa Vučićem, kazao: „U mom govoru sam podvukao - Srbija u EU 2025“. godine.

Tusk: Integracija Zapadnog Balkana je prioritet

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je integracija Zapadnog Balkana prioritet EU. Tusk je poručio da agenda za povezivanje nije alternativa ili zamena za proširenje.

Švedska ponudila pomoć Srbiji

Vučić se danas u Sofiji sastao i sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evropskom putu i o stanju dijaloga sa Prištinom. Predsednik Vučić zamolio je švedskog premijera da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije.

Premijer Leven pozdravio je ekonomske reforme u Srbiji, kao i napredak na polju evrointegracija, ponudivši pomoć svoje zemlje u daljem procesu.

Kosovo u Sofijskoj deklaraciji sa fusnotom

Lideri Evropske unije i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na samitu u Sofiji, kojem su prisustvovali i predstavnici jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova, usvojili su danas Deklaraciju i Aneks u kojoj je Kosovo spomenuto sa fusnotom.

U jednoj od tačaka Aneksa stoji:" Podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodni krivični tribunal i Kosovu(*)".

Inače, objašnjenje za fusnotu glasi: „Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.

Izjava o digitalnoj agendi

Inače, lideri zemalja regiona potpisali su izjavu podrške digitalnoj agendi Zapadnog Balkana. Izjavu su potpisali premijer Crne Gore Duško Marković, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedniš‡tva BiH Balkir Izetbegović, predsednik Kosova Hašim Tači. Izjavu su prihvatili i premijer Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama.

Pored toga, ministri energetike Srbije i Bugarske, Aleksandar Antić i Temenuška Petkova su u Sofiji potpisali zajedničku izjavu o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Čvrst stav Španije

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država. Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Britanija i Hrvatska sledeći domaćini

Britanska premijerka Tereza Mej je sa samita EU-Zapadni Balkna u Sofiji poručila da je srećna zbog činjenice da će Velika Britanija biti domaćin petog godišnjeg samita Zapadnog Balkna koji se održava u julu u okviru Berlinskog procesa.

Aleksandar Vučić i Tereza Mej
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo
Aleksandar Vučić i Tereza Mej

”- Taj samit će biti nadogradnja na ono ššto budu rezultati današnjeg samita u Sofiji. Danas ćemo videti kao mi zajedno, širom Evrope, možemo da osiguramo bolju bezbednost i prosperitet za Zapadni Balkan - naglasila je Mej.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pohvalio inicijativu bugarskog premijera Borisova da organizije samit u Sofiji, i najavio da će njegova zemlja 2020. godine biti domaćin sledećeg samita EU Zapadni Balkna.

Ohrabrenje, ali ne i datum

Kako ocenjuje AP, lideri EU ohrabruju balkanske zemlje da nastave putem EU-orijentisanih reformi, ali nisu voljni da kažu kada će bilo koja od ovih zemalja moći da se priključi bloku. Navodi se da je pristupanje Uniji bilo moćni pokretač demokratskih reformi u ovim zemljama, uključujući Srbiju.

AP navodi da su se u EU pojavile podele izazvane migracijom i pripremama Velike Britanije za izlazak iz Unije naredne godine, pa tako grupa zemalja na čelu sa Francuskom kaže da EU mora sama da bude reformisana pre nego što novim zemljama bude omogućeno da pristupe.

I Brnabić stigla u Sofiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je oko 14 sati u Sofiju, gde će od 16.30 sati učestvovati na panelu "Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu". Ona će na ovom skupu, gde učestvuju politički i biznis lideri, govoriti o značaju digitalizacije. Sutra, drugog dana boravka u Sofiji, ona će učestvovaći na „Bečkom ekonomskom forumu.

Ana Brnabić
Foto: Milan Ilić / RAS Srbija
Ana Brnabić

Na skupu u Sofiji učestvuje i predsednik Privredne komore Marko Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke. On će na panelu „"Jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo"“ govoriti o tome kako proširenje EU na Zapadni Balkan i regionalne ekonomske integracije mogu doprineti razvoju i regiona i EU.

CEP: Proširenje EU "ispod radara"

U Centru za evropske politike (CEP) kažu da su očekivanja od samita "EU - Zapadni Balkan" velika, i veruju da će Sofijska deklaracija suštinski ponoviti veliki deo pozitivnih elemenata sadržanih u februarskoj komunikaciji Evropske komisije o verodostojnom proširenju Unije na Zapadni Balkan, ali bez pominjanja "proširenja EU".

- Ovakav pristup proširenju, "ispod radara" javnosti, biće karakterističan u narednih godinu dana koji će biti obeleženi izborima za Evropski parlament i formiranjem novog saziva Evropske komisije, i zato je izuzetno važno da Srbija i druge države Zapadnog Balkana mudro iskoriste ovaj period - kaže Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora CEP-a.

Lajtl: Zapadnom Balkanu neophodna verodostojna evropska perspektiva

Privredna komora Austrije (WKO) podržava proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao što je podržala i protekla širenja EU, rekao je danas predsednik te institucije i predsednik Evropske privredne komore Kristof Lajtl povodom današnjeg Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.