Svijet

CNN: Kim pokušava isto što su uradili njegov otac i djed

CNN: Kim pokušava isto što su uradili njegov otac i djed
Foto: Screenshot | CNN: Kim pokušava isto što su uradili njegov otac i djed

VAŠINGTON - Sjeverna Koreja je preko noći povukla kočnicu mirovnih pregovora koji su se, kako se činilo, konačno pomjerili sa mrtve tačke.

Nakon samita sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-Inom, Kim Džong Un je zakazao sastanak i sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, sljedećeg mjeseca u Singapuru. Sastanak nije otkazan, ali je Pjongjang šokirao Vašington i Seul objavom u posljednjem trenutku da se pregovori sa Južnom Korejom, koju su bili zakazani za srijedu, odloženi zbog planiranih vojnih vježbi južnog susjeda sa SAD.

Objava koju je prenijela državna medijska agencija, stigla je sa porukom za Trampa, koje se može shvatiti i kao prijetnja, piše američki CNN. Kako je navedeno, SAD bi trebalo da "ozbiljno razmisle" o mogućem uticaju vojnih vježbi na sastanak Kima i Trampa, upozoravajući da će Sjeverna Koreja "pažljivo posmatrati ponašanje zvaničnika SAD i Južne Koreje".

Kako piše "CNN", dramatično saopštenje je test za Trampa koji je, uprkos tvrdnjama da je vješt pregovarač, napravio jednu od osnovnih grešaka svakog pregovarača. Iako pokušava da djeluje nezainteresovano, nije tajna da bi sporazum sa Sjevernom Korejom bio velika politička pobjeda za predsjednika o kojem se već govori da bi mogao da ponese Nobelovu nagradu za mir. Kada je prošle nedjelje upitan da li misli da zaslužuje prestižnu nagradu, odgovorio je "Svi tako misle".

"Kim na taj način testira Trampa, pokušavajući da uradi upravo ono što su prije njega izveli njegovi otac i djed. Da dobiju ustupke i ostvare ekonomske i političke dobiti, uz mala obećanja ili ustupke koje kasnije nisu ispunili", piše "CNN".

Iznenadna ogorčenost Pjongjanga zbog vježbi koje bi trebalo da se održe ove nedjelje, poznate i kao "Maks tander", je lažna, smatra američki medij. Kako se navodi, godišnje vježbe imaju za cilj da održe vojnu koordinaciju između SAD i njenih saveznika u slučaju da Sjeverna Koreja napadne, što je sjeverni susjed i ranije činio.

"Kim razumije da rutinska vojna vježba SAD i Južne Koreje mora da se nastavi", rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje nakon posjete Pjongjangu, što ukazuje da je Sjeverna Koreja znala da se "Maks tander" sprema.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije