Vesti

0

Stefanović i Mondoloni: Odlična saradnja francuske i srpske policije

Autor: SA

Izvor: Beta

Stefanović i Mondoloni: Odlična saradnja francuske i srpske policije

Izvor: Foto: pixabay.com

Seminar o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala otvorili su ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, francuski ambasador Frederik Mondoloni i direktorka francuskog Instituta za visoke studije bezbednosti i pravde (INHES) Elen Kazo Šarl koja predvodi delegaciju Instituta u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Stefanović je rekao da su Srbija i Francuska tradicionalno prijateljske zemlje i da su ostvarile značajan napredak u saradnji.

"Naši dobri odnosi dokazani su u ratovima koji su vođeni", kazao je Stefanović na otvaranju seminara u rezidenciji francuskog ambasadora i dodao da je sada važno sačuvati mir i stabilnost u Evropi.

Srpski ministar je izjavio da je kvalitet saradnje policije važan preduslov za borbu protiv organizovanog kriminala, ističući da borba protiv terorizma i organizovanog kriminala "ne može da bude posao samo jedne zemlje".

Stefanović je polaznicima poručio da je Srbija otborena za saradnju u cilju stvaranja bolje prerspektive za generacije koje dolaze.

Ambasador Mondoloni je rekao da je saradnja između Francuske i Srbije, i na planu pravosuđa kao i na polju unutrašnje bezbednosti odlična i izrazio zadovoljstvo zbog kompetentnosti srpskih pripadnika policije i pravosudnih organa.

"Prioritet operativne saradnje između francuske i srpske policije je borba protiv terorizma i ilegalne trgovine oružjem, i protiv ilegalnih migracija", rekao je Mondoloni.

On je podsetio na potpisivanje jedne francusko-srpske deklaracije o saradnji u oblasti organizovanog kriminala 2013. u Parizu i dodao da je tada Francuska prvi put potpisala jedan takav protokol sa nekom zemljom izvan EU.

"Bilateralni odnosi su jako dobri, ove godine obeležavamo stogodišnjicu našeg bratstva po oružju u Prvom svetskom ratu", izjavio je ambasador Francuske u Srbiji.

Elen Kazo Šarl, direktorka INHES, kazala je da Srbija i Francuska treba da se suoče s pretnjama i izazovima koji su zajednički za sve evropske zemlje i dodala da kriminalne mreže deluju prekogranično, a da Srbiju, kao i Francusku pogađaju radikalizacija među mladima i povratak džihadista iz Sirije i Iraka.

"Naše obuke predstavljaju vektor širenja znanja visokog nivoa. Proističu iz globalnog pristupa pitanjima bezbednosti i pravde koji se zasniva na inter-ministarstkom delovanju. Prema dekretu kojim je osnovan, Institutu su poverene tri misije: misija obuke, studijska i istraživačka misija i misija strateškog razmatranja", kazala je Elen Kazo Šarl govoreći o francuskom Institutu za visoke studije bezbednosti i pravde.

Ocenila je da je Srbija zemlja koja je u regionu najviše napredovala u usvajanju i primeni preporuka EU.

"Saradnja između naših policija je realnost, posebno u borbi protiv terorizma ali ona mora još da ojača, kao i saradnja između pravosudnih organa koja je još teža", dodala je ona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR