Tuzla koči spomen-obeležje

S. M.

17. 05. 2018. u 07:41

Zahtevi porodica poginulih i zarobljenih civila i vojnika JNA 1992. godine. Netačne tvrdnje gradonačelnika Imamovića da im nije upućen dopis

Тузла кочи спомен-обележје

ZLOČIN Napad na kolonu vojnika JNA 1992.

PREDSEDNIK Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je ta organizacija u dva navrata podnela zahteve vlastima Tuzle za postavljanje spomen-ploče nastradalim vojnicima JNA 15. maja 1992. godine, ali da su ih vlasti tog grada odbile.

- Nisu tačne tvrdnje gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića da nikada nije stigao zahtev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu, jer je Republička organizacija gradskim vlastima Tuzle prvi put takav zahtev uputila 2007. godine, a ponovni je upućen pre sedam godina - rekao je Mitrović.

On je naveo da je Republička organizacija u oba zahteva tražila odobrenje gradskih vlasti Tuzle za postavljanje prigodne spomen-ploče nastradalim vojnicima JNA na Brčanskoj Malti u Tuzli, ali da su ubrzo dobili odgovor kojim se takav zahtev odbija.

- Dobili smo odgovor vlasti Tuzle kojim se odobrenje našeg zahteva uslovljava pribavljanjem obimne dokumentacije - urbanističke saglasnosti, kopije katastarskog plana, izvoda iz posedovnog lista, urbanističko-tehničkih uslova, zahteva za odobrenje građenja, primerka glavnog projekta - ali je te uslove nemoguće ispuniti - istakao je Mitrović.

Nedeljko Mitrović,foto RTRS

On je rekao da vlasti FBiH, diskriminišući srpske žrtve rata, na administrativan način žele da spreče postavljanje spomen-ploče ubijenim Srbima u tom entitetu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da vlasti Tuzle opstruišu zahteve iz Srpske da sećanje na ovaj događaj bude obelažavano u Tuzli, na mestu stradanja pripadnika JNA.

- Na naše zahteve, kao što je slučaj i sa "Dobrovoljačkom", da bude postavljena spomen-ploča gde bismo mogli da obeležavamo stradanja - vlasti Tuzle ćute - istakao je Savanović.


IMAMOVIĆ: NIJE STIGAO ZAHTEV

GRADONAČELNIK Tuzle Jasmin Imamović rekao je da nadležnim vlastima Tuzle nikada nije stigao zahtev za postavljanje spomen-ploče na Brčanskoj Malti.

- Ako bi se takav zahtev pojavio, bio bi razmatran u skladu s procedurom koja se odnosi na bilo koje spomenike i u skladu sa urbanističkom regulativom, o kojoj odlučuje Gradsko veće Tuzle - rekao je Imamović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vaske

17.05.2018. 08:05

Prosto i jednostavno, svaka muslimanska žrtva, bilo da je iz Bosne ili neke muslimanske zemlje je po nekada i više puta brojanja konkretno mislim na Srebrenicu, do su srpske žrtve "Kolateralna šteta", bez prava na sahranu, komemoraciju i neko osnovno obeležje mesta stradanja.Naš narod kaže "ISTINA je spora ali dostižna"..Pre ili kasnije će izaći na svetlost dana.

olenovod

17.05.2018. 09:08

alo bre sta bre tu mesate JNA i ove djilkose koje oce tipa da nesto ostvare za svoju dobit!?evo ja sam sluzio JNA u peklu raspada u rvatskoj i sat koliko je mojih drugara koji su sluzili u JNA poginui zarad velike srbije el njima stavljen spomenik el ima bre bar jedna spomen ploca u beogradu di pise vojnicima belobradim koji su sluzili JNA i poginuli u rvatskoj sloveniji!nek meni fukari kaze neko ove dvolicne stvari zbog cega se to radi?!

Nemanja

17.05.2018. 09:09

Naivnost i verovatno nestrucnost pojedinih staresina JNA ,dosta mladica je platilo glavom. Posle 2.maja u Sarajevu i masakra,oni su poverovali opet muslimanima.Nikada im ne treba verovati,opet bi isto ucinili.

Čika Velja

17.05.2018. 09:49

Kako ocekivati dozvolu za gradnju spomenika kad su preostali zivi Srbi predmet izivljavanja???

Деки

17.05.2018. 10:17

Највећа срамота некадашње државе и самог Милошевића, што није извршено бомбардовање Тузле и извлачење србске деце из турског пакла! Врхунац идиотизма је био директан телевизијски пренос језивих слика страдања наше голобраде деце! Тада ми је било још страшније, јер су то били моји вршњаци, нисам могао да верујем шта се дешава, док Србија врти главом и виче цццццц.... Ја мислим да ни данас није касно да се спржи Тузла! Живео нам наш херој Ратко Младић, наш понос и наша утеха!

Рашо

17.05.2018. 10:27

Не дозвољавају да се појави још један доказ ко је започео рат и чинио злочине!

Mija Pećanac

17.05.2018. 10:41

U Tuzli se dogodio najpodmukliji i najbrutalniji zločin nad nedužnim i nenaoružnim mladićima , i ne dozvoliti postavljanje spomen ploče samo je nastavak bolesnog odnosa prema svojoj prošlosti .