Nedimović: Početkom novembra licitacija za njive u Vojvodini koje su date "Tenisu"

Nema nikakvih problema sa fabrikom nemačke mesne industrije "Tenis", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
On je istakao da će poljoprivrednici moći da uđu u licitaciju za zemljište 1. novembra ove godine kako je i planirano.
 
"Pravo prvenstva zakupa za 'Tenis' je dato do 1. novembra. Poljoprivrednici na prostoru Zrenjanina i Kikinde će na osnovu licitacije moći da uđu u zemljište i obrađuju ga. Sa 'Tenisom' nema nikakvih problema, ta investicija će biti realizovana na tri farme i plus se ide na prerađivacku industriju", rekao je Nedimović. 
 
On je najavio i izgradnju farme na proleće sledeće godine, a u naredne tri godine izgradnju još tri farme i klanice.
 
Nemački proizvođač "Tenis" u obavezi je da započne svoje ulaganje krajem ove ili početkom sledeće godine, a dok ne krene sa podizanjem farmi u Srbiji, zemljište koje je od države dobio u zakup na 30 godina biće ponuđeno drugim zainteresovanim investitorima.
 
Ova nemačka kompanija, čiji se dolazak najavljuje već nekoliko godina, u avgustu prošle godine dobila je dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjaninu (Banatski Despotovac), a još čeka odobrenje lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju. Ipak, taj proizvođač još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta, odnosno nije počeo izgradnju farmi.
 
Nedimović je ranije za Politiku rekao da je planirano ulaganje "Tenisa" 20 miliona evra po farmi i 50 zaposlenih na svakoj od dogovorenih lokacija.
 
"Tenis ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona evra i otvaranju 250 novih radnih mesta", naveo je ranije Nedimović.
 
Podsetimo, aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju i tom prilikom je rečeno da je namera kompanije da proizvodi tri miliona svinja. Iz "Tenisa" su najavili najpre pet farmi u Banatu - Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi. Nemački biznismen je poručio kako njegov tim ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina.
  • Petar

    17.05.2018 16:12
    @sa sunkom
    Zamolio bih te da sledeci put slikas te "njive" pod vodom, racunaju se samo povrsine vece od 10 ari, sve ispod toga je neozbiljno.
    BTW, odvodnjavanje ne znaci da je neko duzan da ti odvede vodu sa njive, nesto moras i sam, vec da spusti nivo podzemne vode a da bi se to postiglo kanali moraju biti cisti a pumpe ispravne, podrazumeva se i da su ustave, propusti i sifoni takodje u funkciji.
    Na tvoju zalost mnogo bolje od tebe se razumem u ovo o cemu pisem.
    Sendvice i slicne djakonije cu ostaviti tebi, za to se ne prodajem....
  • nosite

    17.05.2018 12:20
    tenisa
    u vasu "prciju"ne u vojvodinu,svinja upadnih imamo dosta
  • Kad

    17.05.2018 12:19
    ćemo
    Kad ćemo više dobiti kvalitetno meso kao nekad u SFRJ, a sad žilavo, bledo...............čak su žilave i kremenadle što nikad nije bio slučaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.