');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

INVAZIJA TURISTA I "DIVLJIH" TAKSISTA Stiže 15.000 stranaca, a u Beogradu kolektivna venčanja, proslave, pa i PROTESTI

Fajnal-for Evrolige, Noć muzeja, Kolektivno venčanje, Beogradska biciklijada, nekoliko protestnih okupljanja, proslave gradske slave i Zvezdine šampionske titule, garantuju ove nedelje karnevalsku atmosferu u Beogradu.

turisti01_RAS_foto bosko karanovic Foto: Boško Karanović / RAS Srbija
turisti01_RAS_foto bosko karanovic

Stanovnike prestonice očekuje mnogo zanimljivih događaja i manifestacija, ali i dodatne gužve, zatvaranje pojedinih saobraćajnica, znatno veće prisustvo organa reda na ulicama, pa čak i bezbednosne kontrole na ključnim tačkama.

Glavna atrakcija bez dileme biće finalni turnir košarkaške Evrolige koji će u Beograd dovesti oko 15.000 turista. Ekipe i zvanična lica počeće da pristižu već danas, a sutra se očekuju i prvi navijački karavani iz Turske, Litvanije, Rusije i Španije. Na Aerodromu "Nikola Tesla" najavljuju dolazak oko 50 čarter letova.

Turisti na Kalemegdanu
Foto: Grad Beograd / Promo
Turisti na Kalemegdanu

- Navijači će doputovati sa oko 40 posebnih čarter letova, dodatnim letovima avio-kompanija koje redovno saobraćaju za Beograd, a očekuje se i više od 20 manjih putničkih aviona. Oni će početi da dolaze u četvrtak, ali se najveći broj očekuje u petak u prepodnevnim časovima. Najviše će ih biti iz Turske - rekao je za "Blic" v. d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

Beogradski hotelijeri zadovoljno trljaju ruke pošto skoro da nema slobodnog kreveta, baš kao ni u hostelima. Lepu zaradu očekuju i beogradski ugostitelji, ali i - taksisti. Dobro obavešteni tvrde da se uz navalu turista očekuje i navala divljih taksista.

- Računali smo na to da će veliki broj divljih taksista iskoristiti situaciju i veliki priliv turista pa će biti pojačane kontrole, inspekcije, ali i Komunalne policije na ulicama Beograda - rekao nam je Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza udruženja taksista Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Tradicionalnom litijom, zbog koje će biti zatvorene pojedine ulice, sutra će biti obeležena gradska slava Spasovdan, dok je za vikend zakazana serija najrazličitijih manifestacija koje će biti bezbednosno veoma delikatne s obzirom na veliki broj turista u Beogradu. Subota je rezervisana za Noć muzeja (na 60 lokacija od 17 sati do ponoći), proslavu titule fudbalera Zvezde na "Marakani" možda i pred svih 50.000 ljudi, ali i dva protesta - prvi u režiji Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju (17, Trg republike) i drugi "Za Srbiju bez GMO" (10.30, Trg republike).

Još veće izmene u saobraćaju se očekuju u nedelju zbog Beogradske biciklijade (11) i 20. kolektivnog venčanja (10). I to sve u predvečerje finala Evrolige! Ko zna, možda se i neki navijački par odluči da neplanirano stane na ludi kamen.

U "ARENU" ULOŽENO 2.000.000 EVRA

Fajnal for potpuno spremna dočekuje i "Štark arena".

Foto: Beoinfo / Promo

- Postavljeni su medijski prsten i medijska kocka, ozvučenje i osvetljenje je novo, uređeni su i platoi oko dvorane, ostalo je još samo da se postavi parket, ali to rade njihove ekipe. Grad Beograd je ukupno uložio oko dva miliona evra kako bi dvorana ovako izgledala - rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

NAVIJAČKA ZONA NA KALEMEGDANU

Povodom fajnal fora Evrolige na Kalemegdanu će biti organizovana navijačka fan-zona koja će trajati od petka do nedelje, svakog dana od 10 do 22. Predviđena je dobra zabava za Beograđane, ali i mnogobrojne navijače iz inostranstva.

ČETVRTAK

* Proslava Spasovdana (11-14)

* Dolazak prvih navijača

PETAK

* Dolazak najvećeg broja turista

* Polufinalni mečevi Evrolige (od 18)

SUBOTA

* Protest protiv GMO (10.30)

* Protest zbog vakcinacije (17)

* Noć muzeja (od 17 do ponoći)

* Proslava titule Zvezde (18)

NEDELJA

* BG biciklijada (11)

* Kolektivno venčanje (10)

* Završnica Evrolige (od 17)