');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

Tivan: Usvajanje Zakon o klimatskim promenama do kraja godine

Ministar žaštite životne sredine Goran Trivan izjavio da očekuje da će do kraja godine biti usvojen Zakon o klimatskim promenama i niz mera kojima će Srbija uskladiti mere o emisiji gasova sa efektom staklene bašte sa međunarodnim sporazumima.

Goran Trivan foto Nenad Mihajlovic_preview Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Goran Trivan foto Nenad Mihajlovic_preview

- Javna rasprava o Zakonu je završena i očekujemo da do kraja godine Zakon uđe u skupštinsku proceduru i da se usvoji - rekao je Trivan novinarima nakon otvaranja konferencije "EU i Srbija - Talanoa dijalog" o klimatskim akcijama.

Kako je rekao, najvažnije je da zakonski reguliše praćenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i da se u svim sektorima društva vodi računa o emisiji gasova i klimatskim promenama.

- To znači da će Akcioni plan i Strategija koja će uslediti iza toga obraditi sve naše sektore i da će svi morati da vode računa i primene mere da postepeno smanjimo emisiju gasova staklene bašte, kao i preduzimamo mere koje su indirektno vezane za ublažavanje klimatskih promena - naveo je Trivan.

On je dodao da Srbija neće smanjivati granice za emisiju gasova sa efektom staklene bašte koje je prihvatila Pariskim sporazumom, ali da će pratiti dešavanja u regionu.

- Pratićemo sve što se događa u regionu koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama i ukoliko bude potrebno, s vremena na vreme, korigovaćemo svoje limite - rekao je Trivan.

Upitan da li je izvodljivo da se istovremeno smanjuje emisija gasova i nastavi razvoj društva i industrije, ministar je ocenio da je to moguće i da je to princip na kojem se mora zasnivati nova civilizacija.

- Ukoliko želimo da se razvijamo, a ne želimo da umanjujemo emisiju gasova staklene bašte, pogušićemo se. Ali, ako budemo primenjivali ono o čemu pričamo, ima nade. Međutim, bez pošumljavanja i ozelenjavanja nijedno rešenje neće biti dovojno dobro - naglasio je Trivan.

Direktorka Sektora za klimatske akcije Evropske komisije Elina Bardram rekla je da je današnja konferencija, koju su organizovali Evropska komisija i Ministarstvo zaštite životne sredine, dobra prilika za nadogradnju saradnje Srbije i EK kada je reč o Akcionom planu i primeni Pariskog sporazuma: "Kao što znate, ova godina je proglašena 'Talanoa godinom'. Talanoa je reč za otvoreni, transparentni dijalog, a mi razgovaramo o tome kako da se zaustave i ublaže globalni efekti klimatskih promena i primene odredbe Pariskog sporazuma". Ona je istakla značaj javnog dijaloga, kao i uključivanje sektora biznisa, civilnog društva i nevladinih organizacija kako bi svi članovi društva imali svest o značaju klimatskih promena.