FBI UHAPSIO BEOGRADSKOG HAKERA: Napadao svetske zvezde, Holivud strepeo od njegove grupe!
Foto: Profimedia

mreža

FBI UHAPSIO BEOGRADSKOG HAKERA: Napadao svetske zvezde, Holivud strepeo od njegove grupe!

Crna Hronika -

Nikol Kidman, Dženifer Lopez, Kventin Tarantino, kao i sestra britanske princeze Pipa Midlton samo su neke od poznatih ličnosti do čijih je kompromitujućih podataka došla hakerska grupa The Dark Overlord

Beograđanin S. S. (38), koji je uhapšen u zajedničkoj akciji MUP i FBI, bio je član hakerske grupe The Dark Overlord (Vrhovni gospodar tame), koja je krala kompromitujuće lične podatke mahom američkih državljana, u nameri da ih ucenjuje.

Prema pisanju američkih medija, na meti ove bande našli su se brojne holivudske zvezde, članovi britanske kraljevske porodice, televizijski giganti, ali i deca iz američkih bogataških porodica.

MUP je saopštio da je hakerska grupa od juna 2016. do danas koristeći ime The Dark Overlord na internetu neovlašćeno pristupala računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krala informacije i podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljive podatke o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Pretili objavljivanjem

- Osumnjičeni su nakon toga žrtvama upućivali ucenjivačke poruke, koje su sadržale pretnje da će informacije biti objavljene osim ako žrtva ne uplati traženi novac, a potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoinu, a na osnovu dosad dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos veći od 275.000 američkih dolara - saopštila je policija.

Prema pisanju američkih medija, u protekle dve godine na meti hakera bili su Kventin Tarantino, Nikol Kidman, Britni Spirs, Kejti Holms, Dženifer Lopez. Na udaru su se našli i i vodeći američki TV kanali ABC, CBS, NBC, Foks, filmski studio "Dizni", kao i platforma za gledanje filmova Netfliks, kojoj je ukradeno nekoliko premijernih epizoda najpopularnijih serija.

Banda je navodno ukrala i poverljive podatke Klinike za plastičnu hirurgiju u Londonu, čiji su pacijenti isključivo poznate ličnosti. Među žrtvama ucene navodno je bila i sestra britanske princeze Pipa Midlton, kojoj su hakeri pretili da će objaviti njene slike sa operacionog stola. Ti snimci navodno su ukradeni iz sigurnosnog sistema same bolnice, a istražni organi veruju da sajber-kriminalci poseduju snimke iz neposredne blizine operacionih sala, kao i snimke intimnih delova poznatih muškaraca i žena.

MN: Na udaru i škole

Žrtve hakera bile su i investicione banke, škole, klinike za plastičnu hirurgiju i druge zdravstvene organizacije koje imaju ogromne baze podataka poznatih javnih ličnosti.

- Izvršili su upad u bazu američke škole koju pohađaju deca iz bogataških porodica. Došli su do brojnih kompromitujućih podataka, kojima su ucenjivali decu, njihove roditelje, kao i rukovodstvo škole, preteći da će im uništiti reputaciju - rekao je izvor Kurira.

Za šta se tereti Iznuda i upad u računar

MUP je saopštio da će protiv S. S. iz Beograda biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznude.

(Kurir.rs/Ivan Milićević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja