Danas je Svetski dan borbe protiv celijakije

Danas je Svetski dan borbe protiv celijakije, autoimune bolesti koju u Srbiji, kako se procenjuje, ima 35.000 do 70.000 ljudi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

14:50

Danas je Svetski dan borbe protiv celijakije
Thinkstock / Ilustracija

Oboleli od ove bolesti ne podnose belančevine iz pšenice, ječma, raži i zobi. U svetu ih je oko jedan odsto stanovništva. Glutena ima u skoro svim industrijskim proizvodima, čak i u lekovima, kozmetičkim proizvodima, napicima, čokoladi.

Jedina terapija je strogo pridržavanje prepisane ishrane, te tako oboleli, umesto leka, na recept dobijaju po sedam kilograma bezglutenskog brašna mesečno.

"Deset godina sam imala problema sa ishranom i lošim nivoom gvožđa u krvi, dok mi pre tri godine nisu utvrdili da bolujem od celijakije. Od tada sam navikla da na svakom proizvodu čitam deklaraciju", rekla je agenciji Beta jedna Beograđanka.

Ona je rekla da nisu jasno označeni proizvodi koji sadrže gluten, a da obolelima smeta i to što njihova okolina negoduje zbog spečifične pripreme hrane koja ne sme biti u dodiru s hranom koja sadrži gluten, što mnogi neupućeni smatraju preterivanjem.

"U inostranstvu je bezglutenska hrana striktno odvojena od one sa glutenom, ali tako nije u Srbiji. Ljudi iz mog okruženja smatrali su da je moja promena ishrane hir, tek kada su primetili kako reagujem na hranu sa pšeničnim brašnom, prihvatili su to kao ozbiljnu bolest", navela je sagovornica Bete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: