Najnovije vesti
Vesti Svet
BLOKADA SAD Vašington zaustavio pokretanje istrage o smrti Palestinaca

BLOKADA SAD Vašington zaustavio pokretanje istrage o smrti Palestinaca

SAD su blokirale usvajanje predloga Saveta bezbednosti UN da se pokrene nezavisna i transparentna istraga o ubijanju Palestinaca tokom protesta na granici Gaze sa Izraelom.

Savet bezbednosti UN Foto: Promo
Savet bezbednosti UN

Mediji su ranije preneli da je Kuvajt pozvao na vanrednu sednicu Saveta, kako bi se razmotrio predlog te države o istrazi nakon ubistva više od 60 Palestinaca. U predlogu se zahtevalo i to da se sve države pridržavaju rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojoj se sve zemlje pozivaju da ne premeštaju diplomatske misije u Jerusalim.

Dvojica neimenovanih UN diplomata su za AP izjavili da ambasadori UN nisu uspeli jednoglasno da se saglase sa predlogom Kuvajta. Za sada nije poznato da li se još neko osim SAD usprotivio predlogu o istrazi, piše "Indipendent".

SAD su juče otvorile Ambasadu u Jerusalimu, a ceremoniji otvaranja su prisustvovali članovi delegacije iz Vašingtona, među kojima su bili ćerka predsednika SAD Donalda Trampa Ivanka i njegov zet Džared Kušner.

Najmanje 58 Palestinaca poginulo je u obračunima sa izraelskim bezbednosnim snagama tokom protesta koji su na granici između Gaze i Izraela organizovani povodom otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

U okršajima je povređeno više od 1.200 ljudi, a izraelske snage tvrde da su samo branile svoje granice i optužuju militantnu grupu "Hamas" da koristi civile kako bi prikrili napade.