');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

TRKA MIRA Sutra ispred Opštine Zvezdara svečani doček tima na čelu sa Davorom Štefanekom

U okviru svetske Trke Mira "Peace Run", koja je počela danas i trajaće do 19. maja, sutra u 13 sati biće dočekan tim predvođen našim zlatnim olimpijcem Davorom Štefanekom, predsednikom Sportskog Saveza Srbije, uz kulturno-umetnički program na platou ispred Opštine Zvezdara.

TRKA MIRA Sutra ispred Opštine Zvezdara svečani doček tima na čelu sa Davorom Štefanekom Foto: Promo
TRKA MIRA Sutra ispred Opštine Zvezdara svečani doček tima na čelu sa Davorom Štefanekom

Nakon programa ispred GO Zvezdara tim će trčati od 14 sati Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine Grada gde će im, 20 minuta kasnije, dobrodošlicu poželeti gradski menadžer Goran Vesić, dok će od 15 sati u Narodnoj skupštini Srbije biti upriličen svečani doček i Baklju će primiti prof dr Vladimir Marinković.

Prema rečima organizatora, ova trka je zasnovana na dobroj volji učesnika i nema komercijalni karakter, već je osnovni cilj "iskrena težnja i neodložna potreba za uspostavljanjem osnovnih vrednosti poput mira, ljubavi i prijateljstva među svim ljudima sveta".

Foto: Promo

Trasa Trke Mira prolazi kroz većinu zemalja na svih šest kontinenata, a do sada je prošla kroz više od 150 zemalja sveta. Ove godine internacionalni tim trkača, koji trči sa upaljenom bakljom kao simbolom ljudske težnje za mirnijim i srećnijim svetom, došao je u našu zemlju iz pravca Bosne i Hercegovine, a na njegovom putu osim Beograda su i Loznica, Šabac, Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo.

Trka Mira će napustiti Srbiju 19. maja i preći u Rumuniju kroz koju će nastaviti svoj put.

Podrška iz zemlje i sveta

Narodna skupština Srbije je ove godine pokrovitelj Trke Mira, koja se nekada zvala "Trka harmonije sveta", a podršku je pružio i Olimpijski komitet Srbije.

Spisak ljudi koji podržavaju ovu trku na međunarodnoj sceni nije mali, te su je podržali brojni predsednici država, poglavari, predstavnici verskih zajednica i vlada u svetu, ali i brojni sportisti, umetnici, glumci, muzičari...

Trka Mira je 25. septembra 2012. godine proslavila 25 godina od pokretanja.