"Nuklearna energija za medicinu i poljoprivredu"

Ministar za inovacije Nenad Popović potpisao je u Sočiju sporazum o saradnji između Vlade Srbije i državne korporacije Rusije za atomsku energiju – Rosatom u razvoju inovacija i novih tehnologija na području primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega, u medicini (onkologiji) i poljoprivredi. Potpredsednik Rosatoma za centralnu Evropu Vadim Titov kaže da korišćenje atomske energije ne znači samo gradnju nuklearnih elektrana.

Sporazum o principima rusko-srpske saradnje u toj oblasti je potpisan u okviru međunarodnog foruma Atomekspo u Sočiju, a u ime Rosatoma potpisao je generalni direktor Aleksej Lihačov.

Popović je rekao novinarima da kao prioritetne pravce dokument predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe, razvoj nuklearne medicine, primenu radiacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji, povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i stažiranje.

"Za sve ono gde se nuklearna energija koristi, kako kažu 'atom for pis' za mirne svrhe. Kako bi se postigli najbolji socijalno-ekonomski efeket, pre svega za građane Srbije", naglasio je Popović.

Objasnio je da je u oblasti medicine reč o radiofaramaceuticima koji se na bazi izotopa koriste za kancerogene bolesti i za bolesti štitnih žlezda, posebno kod dece.

"Rusija je napravila veliki inovacioni pomak u toj oblasti i imaju najbolje rezultate u lečenju kancerogenih bolesti i oboljenjima štitne žlezde. Potencijali saradnje su veliki, jer Srbija danas uvozi puno farmaceutika, ali u narednom periodu ćemo razgovarati da se neke od ovih stvari proizvode u Srbiji", kazao je Popović.

U poljoprivredi su, takođe, postignuti dobri rezultati nuklearnih istraživanja, kada je reč o dobijanju prinosa, koji su mnogo veći nego u tradicionalnim tehnologijama.

"Proces inovacija je dosta dugačak i mislim da će saradnja naših poljoprivrednih instituta i organizacija biti mnogo veća, a sve u cilju da rezultati naših poljoprivrednika budu bolji", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, već od danas počinje da se primenjuje taj sporazum tako što će naši naučni istraživači krenuti da se povezuju sa kolegama iz Rusije.

Popović ističe da su ruski nuklearni istraživači najbolji na svetu i da je više od 100.000 ljudi uključeno u ta istraživanja, koja mogu da budu od velike koristi za našu zemlju.

"U budućnosti očekujemo formiranje nekoliko radnih grupa koji će da se bave ovim problemom. Takođe da imamo više diplomskih radova, master teza i doktorskih disertacija u oblasti mirnog korišćenja nuklenarne energije", dodao je ministar.

Zajedničke radne grupe će biti angažovane na pronalaženju mogućnosti realizacije zajedničkih projekata.

Jedan od vidova saradnje između Nuklearnog instituta Vinča i Rosatoma je zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicini.

Predviđeno je povećanje ukupnog nivoa informisanosti građana o nuklearnim tehnologijama i njihovoj primeni u drugim sferama.

Srbija prvi put nastupa na međunarodnom forumu Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja.

Popović je u okviru posete Sočiju vodio razgovore i sa predstavnicima istraživačkog centra Sirijus, u cilju uspostavljanja saradnje i razmene talenata sa srpskom Petnicom.

Titov: Atomska energija ne znači samo gradnju nuklearki

Korišćenje atomske energije ne znači samo gradnju nuklearnih elektrana, izjavio je potpredsednik Rosatoma za centralnu Evropu Vadim Titov povodom potpisivanja sporazuma između Vlade Srbije i državne korporacije Rusije za atomsku energiju - Rosatom.

"Atomska energetika ne predstavlja samo nuklearne centrale i korišćenje kao izvora energije. Već se koristi i u drugim pravcima koji su danas jako važni i traženi u svetu. Pre svega, to je nuklearna medicina", rekao je Titov novinarima na međunarodnom forumu Atomekspo.

Istakao je da je nuklearna energija osnova da se koriste važni preparati i instrumenti za lečenje različitih bolesti uključujući i onkološka oboljenja.

Prema njegovim rečima, razvoj tehnologije u atomskoj energetici daje mogućnost za usavršavanje medicinske opreme i preparata, gradnju novih medicinskih centara, a sve kako bi se produžio život i povećao njegov kvalitet.

"Tako smo danas potpisali važan dokument u inovacionoj sferi, kao što je nuklearna energije. Rosatom je jedna od vodećih korporacija u oblasti nuklearne medicine i srećni smo što možemo da predložimo naše tehnologije i našu saradnju vašim srpskim kolegama", naveo je Titov. 

Dodaje da je, osim nuklearne medicine, tu i naučnoistraživački rad i da postoje razni potencijalni istraživački projekti na kojima bi mogli zajedno da rade srpski i ruski istraživači.

"Od tih svih pravaca, mislim da je najvažnije u danšnjem dokumentu da počnemo direktnu konstruktivnu saradnju sa srpskim kolegama, po celoj lepezi pitanja. Jako smo srećni zbog današnjeg potpisivanja, jer je to početak za razvoj bliže saradnje", kaže Titov. 

Sporazum predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe, razvoj nuklearne medicine, primenu radiacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji, povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i stažiranje.

Atomekspo je najveća izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. godine u organizaciji Rosatoma.

Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво