Tuzlanska kolona daleko od pravde

V. M.

15. 05. 2018. u 08:28

Godišnjica stradanja mladića JNA u Tuzli

Тузланска колона далеко од правде

Foto V.Mitrić

I 26 godina od stravičnog stradanja golobradih mladića JNA i nevinih Srba iz tog kraja, na Brčanskoj malti, u Tuzli, 15. maja 1992, uprkos gomili dokaza i, Tuzlanska kolona je i dalje daleko od pravde!

Knjiga "Tuzlanska kolona" Dragana Mrkajića, rođenog Šekovićanina, veterana minulog rata, koja je doživela drugo izdanje, samo je jedno od svedočanstava o tom užasnom zločinu bez kazne, zločinu čiji datum tuzlanske vlasti slave kao Dan pobede.

- Dok smo izlazili iz kasarne i uklapali se na Solinsku ulicu, jedna manja grupa žena i dece, umesto da nas pozdrave kao svoju vojsku, pljuvala je na nas i psovala nam četničku majku - kazuje u knjizi Milomir Jovanović, koji je u toj koloni bio kao rezervni desetar JNA.

- Dok smo se - nastavlja on - vozili dalje Skojevskom ulicom, nismo videli žive duše, kao da smo ušli u avetinjski grad. Dok smo prilazili raskrsnici na Brčanskoj malti, na nas je otvorena unakrsna paljba. Tada je ranjen moj suvozač, stariji vodnik Jovo Vasić.

- Pod kišom metaka, ulazimo u raskrsnicu. Zbog silne vatre, morao sam da stanem iza kamiona. Napadačima ništa nije značilo što je naše vozilo imalo oznaku Međunarodnog crvenog krsta.

AUTOR Dragan Mrkajić,Foto V.Mitrić

Jovo je, ubrzo, smrtno stradao, a naš sagovornik, mada je i sam teško krvario, zarobljen je od tuzlanskih bojovnika i preživeo teška maltretiranja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

@@@

15.05.2018. 12:23

"Tuzlanska kolona" je skoro pa identican ZLOCIN kao i "kolona i masakar u Dobrovoljackoj ulici" u Sarajevu..Isti karakter i ista strategija kao i surova svirepost odlike su,kao i isti IZVRSIOC.Tvrdo extremisticko muslimansko jezgro oko ratnog zlocinca Alije Izetbegovica imalo je cilj pobiti sto vise srba kako bi se neprijateljstva nastavila i planuo rat na cijeloj teritoriji BiH i time jednom za uvijek napraviti nepremostivu prepreku medu Srbima pravoslavne i muhamedanske vere..

Република Српска

15.05.2018. 12:24

Срби, не одричите се својих Хероја, стваралаца Републике Српске. Подршка српском ратном Хероју, Команданту и Легенди Драгану, Лукачу! (Фејсбук група) који се већ мјесец дана налази на удару клевета и лажи америчких, муслиманских и групе домаћих, плаћеничких, отпорашких, сорошевских медија, квази-новинара, "блогера", "аналитичара", спин доктора, "активиста", индоктринираних сљедбеника, који у Бања Луци покушавају организовати српски Мајдан и обојену револуцију