Kremlj: Ambasada SAD-a u Jerusalemu pojačat će napetosti na Bliskom istoku

1
22

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je Rusija zabrinuta da bi premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem moglo pojačati tenzije u široj regiji.

Kremlj je u ponedjeljak izrazio zabrinutost da će otvaranje američke ambasade u Jerusalemu pojačati tenzije na Bliskom istoku.

Na pitanje novinara je li Rusija zabrinuta da bi premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem moglo pojačati tenzije u široj regiji glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kratko je odgovorio: “Da, imamo takva strahovanja”, prenio je Reuters.

Sjedište Ambasade SAD-a u Izraelu od ponedjeljka će biti u Jerusalemu.

Ivanka Trump i Jared Kushner, kćerka i zet predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, stigli su u nedjelju u Izrael kako bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade.

Njih dvoje će u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji, s koje će Trump izostati.

Podsjeća se da se prebacivanje Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem poklapa s proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

Ta zemlja smatra Jerusalem “vječnom i nedjeljivom” prijestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalem, koji se od bliskoistočnog rata 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prijestonica buduće palestinske države.

U postojećem konzulatu SAD-a u Jerusalemu bit će otvorena privremena mala ambasada, a veća zgrada bit će izgrađena kasnije, kad ostatak Ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Trump obratiti okupljenima na današnjem događaju posredstvom videolinka.

Osim njegove kćerke i zeta, otvaranju će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin i zamjenik šefa State Departmenta John Sullivan.

AP je ranije izvijestio da će Ambasada SAD-a u Jerusalemu imati najmanje 50 zaposlenih.

Na otvaranju se očekuje otprilike 800 gostiju, a neimenovani zvaničnici navode da američka delegacija nema u planu sastati se s bilo kojim palestinskim zvaničnicima tokom posjete.

Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD-a koja je prethodno bila namijenjena za izdavanje viza i pasoša.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kremlj: Ambasada SAD-a u Jerusalemu pojačat će napetosti na Bliskom istoku


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. ovo je kraj izraela uskoro ce osim irana mnoge zemlje napasti izrael a nebi me cudilo da stotine miliona muslimana krenu prema palestini i to peske a ako se to desi a desi ce se pitam se samo ko ce stotine miliona ljudi zaustaviti i ko ce onda odbraniti izraelce

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.