Član gradskog veća Slobodan Šolević rekao je da Beograd treba da ima oko 350 komunalnih policajaca i da očekuje da konkurs za kandidate bude uskoro raspisan. Obuka kandidata trajaće dva meseca, rekao je Šolević i dodao da je u toku izrada akta o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mesta.


On je naveo da će kandidati proći sistematski pregled u Zavodu za zdravlje Ministrastva unutrašnjih poslova i da će to takođe uticati na njihov izbor.

Aleksandar Radosavljević Savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekao je da je u toku završna faza formiranja komunalne policije, odnosno da gradovi dostavljaju imena kandidata i da ministarstvo utvrđuje datume za početak obuke.

– Komunalni policajac samostalno može da obavlja taj posao posle stručnog osposobljavanja i položenog ispita, a takve komunalne policajce ćemo imati u drugoj polovini ove godine – rekao je Radosavljević. On je dodao da će uskoro početi obuka za prvu grupu kandidata koje su gradovi prijavili, a planirano je da tokom obuke bude održano 400 časova, od kojih je polovina praktična nastava. Zatim će uslediti i polaganje ispita.

Odluke o organizaciji i unutrašnjem uređenju komunalne policije doneli su gotovo svi gradovi, a data je saglasnost i prispelim predlozima odluka o uniformama komunalnih policajaca, njihovoj opremi i boji i oznakama vozila i plovila koje će koristiti. Stručno osposobljavanje kandidata i polaganje ispita koje sledi nakon sprovedene obuke, organizuje Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je u potpunosti uključeno u taj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari