');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

“The Manhattan Transfer” nastupaju na Nišvilu

Poznata vokalna džez grupa "The Manhattan Transfer" nastupiće na Nišvil festivalu u petak 10, avgusta. Biće to prvi nastup ovog legendarnog sastava u Srbiji, a i u zemljama bivše Jugoslavije.

The Manhattan Transfer Foto: John Abbott / Promo
The Manhattan Transfer

- Njihova impresivna karijera, koja traje već više od četiri decenije, u najkraćem se može predstaviti brojkama: 29 albuma, 10 Grammy nagrada (uz 20 nominacija), jedina su grupa koja je iste godine (1981) osvojilia dve Gremi nagrade za najbolje izvođenje (vokalni duo ili grupa) i u džez i u pop kategoriji, a remek delo iz 1985. godine “Vocalese”, sa 19 Gremi nominacija je posle “Thrillera” Majkla Džeksona drugi najnominovaniji album svih vremena - navode organizatori “Nišvila”.

Grupa je 1998. uvrštena u “Vocal Group Hall Of Fame”, a njihovi koncerti osim vrhunskog izvođenja uvek podrazumevaju i nezaboravni šou - kako za džez sladokusce tako i za publiku drugačijih afiniteta. Dugogodišnji vođa pratećeg sastava i muzički direktor grupe je klavirista Yaron Gershovsky. Kvartet danas čine Janis Siegel, Cheryl Bentine, Alan Paul i Trist Curless koji je zamenio osnivača Tima Hausera koji je preminuo 2014 godine.

Zanimljivo je da je tokom dogovora sa mendžmentom grupe, organizatorima Nišvila pomenuto da je pokojni osnivač grupe Tim Hauser imao pretke i sa prostora bivše Jugoslavije i da je njemu do kraja života bilo žao što se nikada nisu “sklopile kockice” da tokom neke turneje posete i ove krajeve. Pregovori koje je Nišvil imao 2010. godine nisu se od tada realizovali, tako da Tim nikada nije nastupio u zemlji svojih predaka.