Najnovije vesti
Vesti Svet
Zaev: Vlada je spremna za međunarodnu ekspertizu slučaja "Divlje naselje"

Zaev: Vlada je spremna za međunarodnu ekspertizu slučaja "Divlje naselje"

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je njegova vlada spremna za međunarodnu ekspertizu zločina u kumanovskom Divljem naselju gde je pre tri godine ubijeno osam policajaca, a 42 ranjeno.

Zoran Zaev Foto: Anadolu Agency / RAS Srbija
Zoran Zaev

Zaev je napomenuo da je angažovanje međunarodnih predstavnika neophodno da bi proces bio završen do faze pravosnažnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se nikada ne sme ponoviti ovaj neljudski i protivdržavni čin.

"Odgovorni za događaje u Divljem naselju će se suočiti sa odgovornošću. Građani Makedonije uvek će se sećati herojstva ovih branitelja", navodi se u saopštenju.

Kumanovci su danas zatražili podizanje spomenika u čast osmorici poginulih pripadnika MUP-a i proglašavanje 9. maja za dan branitelja Makedonije.

Za poginule branitelje Ljubišu Aranđelovića, Bobana Ivanovića, Gorana Ilijevskog, Žarka Kuzmanovskog, Isamedina Osmanija, Sašu Samojlovskog, Nenada Serafimovskog i Gorana Stojmenovića jutros je služen pomen u Crkvi Svetog Nikole u Kumanovu.

Napad u kumanovskom Divljem naselju dogodio se 9. i 10. maja 2015. godine kada se naoružana grupa sukobila sa bezbednosnim snagama Makedonije. Tada je poginulo i 10 pripadnika naoružane grupe.

Od ukupno 37 Albanaca - članova te grupe i njihovih pomagača, prvostepeni Krivični sud u Skoplju krivim je proglasio 33 muškarca, a četvoricu oslobodio.

Na zatvorsku kaznu od 40 godina osuđeno je njih 13, šestorica na po 20 godina, jedan na 18 godina, dvojica na 14 godina, dvojica na 13 i dvojica na 12 godina zatvora.