Ni polovina građana Srbije ne bi na referendumu glasala za ulazak u EU

Više od polovine građana Srbije u načelu podržava članstvo EU, ali bi ulazak Srbije u EU konkretno, na referendumu podržalo manje od polovine građana - 49,5 odsto, rezultat je istraživanja javnog mnjenja koje su sproveli Institut za evropske poslove i istraživačka kuća Ninamedia.
Ni polovina građana Srbije ne bi na referendumu glasala za ulazak u EU
Foto: Pixabay
Istraživanje sprovedeno od 21. do 24. marta pokazalo je takođe da članstvo u EU više podržavaju stariji nego mlađi gradjani, više žene i nego muškaci i više stanovnici Beograda i Vojvodine nego uže Srbije.
 
U istraživanju o stavovima gradjana prema EU, sprovedenom na uzorku od 1.201 ispitanika, odnosima Srbije i EU gradjani su dali ocenu 2,78 na skali od jedan do pet.
 
Najveći broj ispitanika odnosima Srbije i EU dao je ocenu dobar (3), a najmanji broj dao je odličnu ocenu (5).
 
Istraživanje je pokazalo da 62 odsto građana smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU a to uverenje najrasprostranjenije je među najmlađim građanima.
 
U isto vreme podrška članstvu Srbije u EU najslabija je među najmlađim građanima - tek nešto više od polovine, a najjača među najstarijima - dve trećine. Razlika u podržavanju članstva u EU između ove dve kategorije stanovništa iznosi čak 13 odsto, pokazalo je istraživanje.
 
Kada se radi o državama članicama EU, građani smatraju da su Srbiji najveći prijatelji u EU Nemačka, Grčka, Španija i Austrija, a najveći neprijatelji Hrvatska, Velika Britanija, opet Nemačka i zatim Francuska.
 
Najbolje odnose od susednih država, prema istraživanju, Srbija ima sa BIH i Mađarskom, a najlošije sa Hrvatskom i Albanijom.
 
Crna Gora je na trećem mestu i među državama sa kojima Srbija ima najbolje odnose i među onima sa kojima ima najlošije odnose, navodi se u rezultatima istraživanja.
  • internacijonala

    09.05.2018 21:27
    zju koliko socijalista medju komentatorima, ne bojte se eu ne ujeda
  • neko

    09.05.2018 17:56
    Pozdrav iz EU
    Sta ja znam... procitam drugu vest ovde o rostiljanju u parku i nekako me raduje ovo.
  • Kerefeke

    09.05.2018 16:36
    Ako je ovo tacno onda je to zalosno!
    Mi smo fenomen. Idealizujemo ratne zlocince draza,sloba, mladic, seselj...
    Biramo one koji su nas uveli u propast, dacic, vucic, seselj...
    Pink najgledaniji
    Ceca u udzbenicima
    Neznalice i nesposobni na vlasti.
    Eu nas pomaze mi se klanjamo rusima.
    Uprkos sto po dzepu osetite "boljitak" i vidite raspad drzave (despotizam, korupcija, kradja, kriminal ) ispada ovakav rezultat ankete.
    Da li je tacno ili ne ne znam medjutim posle svega mogu da poverujem i da jeste. Razocaran sam omladinom koja je podlegla propagandi vlade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija