Rusi drže Kosovo na stolu UN

D. R. Đ.

05. 05. 2018. u 11:02

Beograd prozreo nameru Britanaca da ukinu sednice o KiM i traži pomoć Moskve i Pekinga. Očekujem i ovoga puta otvorenu rusku podršku, kao i prijatelja iz Kine - kaže predsednik

Руси држе Косово на столу УН

Foto Tanjug,AP Photo

BEOGRAD računa na podršku Rusije i Kine ako Velika Britanija za vreme svog predsedavanja Savetom bezbednosti UN, u avgustu, bude potegnula pitanje zatvaranja za javnost sednica SB posvećenih Kosmetu ili, čak, njihovog ukidanja.

Ovakvi predlozi već mesecima unazad čuju se na redovnim sednicama na kojima se razmatraju izveštaji o KiM, a najglasniji zagovornici su dipomatski predstavnici Londona, Vašingtona i Pariza.

O mogućem "manevru" Britanije dok bude držala kormilo na Ist riveru, predsednik Aleksandar Vučić u petak je rekao da neke zemlje iz svog ugla misle da su završile posao, ali i da ćemo se "mi boriti koliko možemo":

- Očekujem otvorenu rusku podršku i ovog puta, a razgovaraćemo i sa kineskim prijateljima. Rusija je i protekla dva puta pomagala. Lično sam o tome svojevremno razgovarao sa pokojnim Vitalijem Čurkinom i on nam je pomagao. On je iznosio tezu zbog čega je nemoguće da se ovo pitanje izmešta iz SB.

Vučić je dodao da je veoma zadovoljan i zahvalan zbog nepristrasnosti i odgovornosti koju je pokazao generalni sekretar UN Antonio Guteres kada je osudio ponašanje kosovske policije u slučaju hapšenja Marka Đurića i da to pokazuje da istinu ne možete da sakrijete.


Ipak, kako je ocenio, Srbija se trenutno nalazi u situaciji kada "šta god da uradite kajaćete se i šta god da napravite, to nije dobro":

- Pred nama je period od nekoliko meseci, koji će biti odlučujući i teški za našu zemlju i narod. Očekujem značajne pritiske, ali i da pokušamo da dođemo do kompromisnog rešenja, iako se plašim da mnogi u svetu kao kompromis vide ono što je njihova volja i odluka. Ostaje da vidimo šta je to što misle da ponude Srbiji i srpskom narodu. Na nama je da ne donosimo odluke naprečac, već one koje su najbolje za budućnost naše zemlje. Da ćemo biti mnogo srećni, svakako nećemo.

Tereza Mej,foto Tanjug/Ap

Nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović kaže, za "Novosti", da bi bilo paradoksalno da se sednice SB UN o KiM prorede sada kada dve strane treba da pređu na dijalog o suštinskim pitanjima:

- Uloga SB UN treba da jača, jer je evidentno da EU kao posrednik u dijalogu gubi kapacitet.


SKRIVAJU ISTINU

I PREDSEDNIK skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun najavio je u petak da će Srbija uraditi sve uz pomoć prijateljskih zemalja da se ne prorede, ne ukinu i ne zatvore za javnost sednice SB UN o KiM. Po njemu, ovakvi pokušaji su nastavak jednostrane politike Londona koji nastoji da pokaže da je kosovsko pitanje zatvoreno:

- Što su izveštaji o situaciji na KiM realniji, to je veći pritisak Francuske i Velike Britanije da se UN marginalizuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

ime ili nadimak

05.05.2018. 11:23

Zasto imamo diplomatske odnose sa cionistima i njihovim kolonijama u vasingtonu, parizu i londonu kada tretiraju Srbiju kao '90-tih?

Milan od Macve

05.05.2018. 11:29

"Da cemo biti mnogo srecni-necemo"? Da znamo sta ste potpisali,mozda bi bilo lakse.

Dragana

05.05.2018. 11:31

Rusija i Kina sigurno nece dozvoliti da se sednice UN po pitanju Kosova zatvore u avgustu, jer jos nista nije reseno, Pristina izbegava obaveze i jos ne moze da se nadje kompromis.

PG-CG

05.05.2018. 11:33

Možda i nije toliko bitno da li će sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećene pitanju Kosova, biti zatvorene za javnost, jer je puno važnije da stalne članice tog tijela Rusija i Kina, svojim vetom, mogu da spriječe ulazak tzv. države Kosovo u UN... Rusija je jasno i glasno rekla da će podržavati stav Srbije o Kosovo, pa ma kakav on bio, što će reći DA JE PITANJE ČLANSTVA KOSOVA U UN-u U RUKAMA PREDSJEDNIKA VUČIĆA!!!

неимени

05.05.2018. 11:38

Шта ће нам Руси? Нама су пријатељи САДисти, Енглези, Французи и остала братија. Ми оћемо у ЕУ по сваку цену и важан смо фактор стабилности на Балкану, неутрални смо до мога и тако даље. Немамо за кога да гласамо? Па и немамо, јербо је то шта имамо производ овог народа, а не не знам кога и чега.

bilja

05.05.2018. 11:58

Zatvaranjem za javnost sednice UM znacilo bi da je pitanje KIM zatvoreno I zavrseno sto Britanija zahteva a Srbija ce traziti os Rusije I Kine da pomognu da nedodje ddo ovoga.

Slobodan J. - Beograd

05.05.2018. 12:10

Nema problema, pročitao sam, sad objavite opet da Vučić najavljuje teške odluke...

filip

05.05.2018. 12:37

Mislim da je to sve zbog otvaranja istine o Kosovu i Metohiji, zbog Suda za ratne zločine i Žute kuće, zbog laži zapadnih i prozapadnih medija i potrebno je sada pojačati informativnu delatnost u UN i EU i sugde gde god je moguće u svetu pričati i iznositi podatke i dokaze o zločinima i kriminalnim radnjama Albanaca sa Kosova i Metohije, govoriti otvoreno i o njihovim nalogodavcima, što više podataka iznositi i stalno vršiti pritisak na različite strukture u Ujedinjenim Nacijama i u Evropi.

hristina

05.05.2018. 12:53

A mi ... glancamo Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu! Umesto da zavrsi na nekoj deponiji!!!

hristina

05.05.2018. 13:33

@hristina - Vidi, vidi botove ... koji bi da nastavimo sa glancanjem dok nam Francuzi rade o glavi! Fuj!!!

Mina

05.05.2018. 12:59

Vise nas niko ne moze tretirati kao u proslim vremenima.Srbija ima prijatelje koji ce najbitnije pitanje za nas drzati otvorenim,svaka namera da se skloni od ociju javnosti bice sprecena.

Mile

05.05.2018. 13:36

Interesne grupe koje se vode ličnim interesima modernog korporacijskog sistema žele da nastave sprovođenje svojih planova. Sreća je za male narode da su Rusija i Kina na protivnoj strani imperijalizmu.

Starina Janko

05.05.2018. 13:36

Postoji tacna nit zašto Srbija uživa ovakav tretman.Krenuti tragom i naći izvor.Ovo kukanje je najgori način vodjenja politike.Ni ti je Srbija uzrok niti posledica stanja.Srbija je kažnjena.Zasto?Mora se do tančina pronaći i stoci do onih koji tu kaznu drže toliko dugo i toliko visoko.Francuska je dvolicna.Brotanija konkretno neprijateljska.USA egzekutor,ali zašto bas oni?

Cathy

05.05.2018. 13:39

VB je uvek gledala sopstveni interes, tako i sada! Sednice SB UN o KIM trebaju biti učestalije, ali dobro, borićemo se koliko možemo, sa svim sredstvima sa kojima raspolažemo!

komandant 1001

05.05.2018. 14:54

Jedno je jasno...ono što je rekao Putin da će 2023 Kosovo biti u sastavu Rusije (Pardon) Srbije ! vreme radi za Srbiju.Tačka....nema više !

misko

05.05.2018. 15:12

Kosovu nije mesto u UN, Englezi to znaju ali interesi su u pitanju. Nadam se i verujem da ce Kina i Rusija resiti ovo u nasu korist.

zaliv.net

05.05.2018. 15:33

Sad je vazna podrska Rusije jelte? A kad Rusija ocekuje minimum minimuma to ne moze, gorate im prst u oko iako ne traze nista ali red je red a to je da oni humanitarci dobiju adekvatan status. Ponasate se kao kukavice koje sluze zapadu!

Дешприм Безмозгај

05.05.2018. 16:11

..."zašto baš oni"... одговор је баш ЈЕДНОСТАВАН ... они су "лидери" нато-нацизма а православље им је нај већи непријатељ ...!!!

realist

05.05.2018. 16:18

I ovi lazovi imaju pravo da odlucuju u svetu ko stace da radi ova baba roga ona nema poima o Politici isto kao i Olbrajtova kako im nije stid da zene nose pantalone a muskarci suknje,nista cudo na zapadu kodnjih sve rade naopako pokvarili su poredak covecanstva napravili Gejeve , Lezbejke i prodali Hriscanstvo ujedno su Muslimanizirali Evropu to samo rade Katolici koji su najperverzni.

Simo Cabarkapa

05.05.2018. 16:35

recite im u lice da su od siptara placeni, da su uzimali novac u kesu i moraju da ga opravdaju.Cega se bojite da im to kazete u lice.Siptari finansiraju od novca od prodaje droge, sve politicare iz vrha VB, USA i Francuske.

Danika

05.05.2018. 19:33

Mislim da na podršku istočnih zemalja odn Rusije i Kine uvek možemo računati za šta se naš predsednik izborio.

kralj

05.05.2018. 20:51

Kosovo jos nije drzava, kako vreme prolazi jedna po jedna drzava ce da povlaci priznanje dok se ne uvidi greska.

ranko75

06.05.2018. 02:44

Odmah se vidi aktivnost botova. Ni jednog normalnog komentara. Upotreba mozga pri njihovom pisanju minimalna/

Побјешњели Максо

07.05.2018. 03:42

@ranko75 - 66 минуса, добро си прошао..

danica

06.05.2018. 08:45

SAD nisu u stanju toliko da kontrolisu UN, to se videlo po pitanju Sirije i Jerusalima, ostaje da se vidi koliko ce ih Francuska i Velika Britanija podrzavati

Bobi

06.05.2018. 10:25

Kosovo ce skupo da nas kosta. A koja bre Rusija, pa jos kad neko napise da su nam braca. Po kojoj to liniji su nam braca? Svako podizanje ruke u UN oni nam debelo naplate. Neka neko napise kada su nam finansijski pomogli. Daleko im lepa kuca sto dalje od nas!!!! Ceo istocni blok je napustio ruse i nikome ne pada na pamet da se ujedinuje sa njima. Jedino mi srbi vecito smo na pogresnom putu zato i placamo skupo nase greske. Uostalom i Kosovo je rezultat lose politike.

Ludi

06.05.2018. 16:08

@Bobi - Cekaj sta si ti gledao godinama i gde zivis?Ako neznas od kako su ovaj politicki sljam zrtvovali Milosevica da bude jagnje za klanje.Celo vreme od pocetak Jugoslavije pare su dolazile zajmili su se milione itd.Duznici smo da neznas koliko u Bilionskim dugovima plivamo.Sad da bi smirili zapad uzeo Politicki sljam sto se nakrao pare naguzio narod Srbije da placa dug.Uveli izvrsitelje i razna sranje ljudima se sve oduzima.Kao da to nije dosta pola Srbije se navuklo kosovari koji rade protiv nas.