Vesti

1

Ministri: Brnabić nije ponudila ostavku, u Vladi nema sukoba

Autor: JU

Izvor: Beta

Ministri: Brnabić nije ponudila ostavku, u Vladi nema sukoba

Izvor: Foto: Medija centar

Vulin je nakon skupa "Balkan -zona mira, razumevanja i dogovora" kazao novinarima da se na sednici Vlade to nije desilo i da Ana Brnabić nije ponudila ostavku.

"Svaki ministar ima svoje mišljenje kao i predsednica vlade, ali imamo pravo samo na jednu politiku, a to je politika očuvanja državnog jedinstva, prosperiteta. Sve ostale razmirice, različiti pogledi na svet, pa svi ih imamo, tako da ovome ne bih pridavao značaj", kazao je Vulin u hotelu "M".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da u Vladi Srbije nema sukoba i da se njen kvalitet zasniva na odlukama koje se demokratski donose.

"Da li mislite da postoji sukob u Vladi i da bi predsednica koja vodi Vladu zbog sitnih i različitih mišljenja nudila ostavku. Vlada je iznad svega toga", kazao je Đorđević.

Večernje novosti objavile su danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio ostavku koju je u petak ponudila premijerka Ana Brnabić posle sednice Vlade Srbije, zbog polemike o tvitu ministra Nenada Popovića u kojem je izneo diskriminatorske stavove o LGBT populaciji.

Prema navodima Večernjih novosti, u otvoreni verbalni sukob Ane Brnabić i Nenada Popovića umešale su se i ministarke Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović otvoreno braneći kolegu, posle čega je premijerka ponudila ostavku.

 

Vulin i Đorđević: Srbija neće dozvoliti zataškavanje zločina u koncentracionim logorima

Ministri odbrane i rada Srbije Aleksadanar Vulin i Zoran Đorđević danas su na skupu antifašista Balkana u Beogradu ocenili da su i dalje prisutni pokušaji revizije istorije, ponovnog podizanja fašističkih zastava i zataškavanja zločina u koncentracionim logorima u Drugom svetskom ratu, ali da Srbija to neće dozvoliti jer je zemlja koja je uvek bila na strani pravičnosti i slobode.

Na skupu "Balkan - zona mira, razumevanja i dogovora" ministra Vulin kazao da je cilj te konferencije da se "odgovori kako je moguće da 73 godine nakon Drugog svetskog rata i dalje postoji rasprava o (ustačkom logoru) Jasenovcu i osporavanje genocida, pokušaj revizije istorije, prebrajanje kostiju i vređanje uspomena na sve one koji su mučki ubijeni".

"Ne treba nas niko da prima nigde, naši preci su nas upisali u bolji deo sveta i kada se govori o Srbiji, uvek se na nju gleda kao na zemlju antifašista, zemlju slobodnih ljudi, kao zemlju u kojoj se revizija istorije ne dozvoljava, kao zemlji koja žali svoje žrtve, a slavi svoje heroje", kazao je Vulin u beogradskom hotelu M.

Ministar Đorđević je ocenio da čovečanstvo ;nije naučilo lekciju krvoprolića iz Drugog svetskog rata i da još uvek postoje sile koje bi zbog vlastitog interesa žrtvovali druge narode.

"Svedoci smo pokušaja revizije istorijskih događaja i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, svedoci smo ponovnog podizanja fašističkih zastava i ponovnog zataškavanja zločina u koncentracionim logorima", kazao je Đorđević i dodao je da sadašnje generacije imaju zadatak da doprinesu miru i stabilnosti da se istorija ne bi ponovila.

On je dodao da će Vlada Srbije podržavati organizacije poput SUBNOR-a i drugih koje propagiraju antifašizam jer je to "jedan od načina da se sputaju duhovi iz prošlosti koji probaju da vaskrsnu".

"Težimo da na te događaje ukažemo, jer je Srbija uvek bila na pravoj strani, na strani slobode i pravičnosti. Milioni stradalih treba da nam budu opomena koliko je važna stabilnost", istakao je Đorđević i dodao da antifašisti Balkana imaju zadatak da doprinesu da Balkan postane oaza mira i da se više nikad ne dozvoli da se zbog tuđih interesa krvavo i međusobno ratuje.

Predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić je kazao da je cilj skupa antifašista Balkana ne da se vraćaju u prošlost, već da se kaže šta se misli o vremenu i ljudima koji i danas prete planeti, a posebno Balkanu koga žele da pretvore u bure baruta.

"Danas slavimo 70 godina postojanja i uspomene na to da se srpski narod digao da se suprotstavi velikom zlu fašista koji nam i dalje preti", izjavio je Čukić, čije je udruženje organizovalo današnji skup.

Na pitanje novinara o rehabilitaciji predsednika kvislinške vlade Milana Nedića i komandanta četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Mihajlovića, Vulin je rekao da nema revizije istorije i da je Srbija zemlja antifašista.

"Ko je vodio decu na steljanje na Banjici, u Kragujevcu, na Starom sajmištu, ne može biti rehabilitovan i to je moj stav, a sudovi imaju pravo da donose odluke", kazao je Vulin.

Đorđević je dodao da je "Srbija zemlja koja se bori za pravičnost i da tamo gde treba da bude nešto ispravljeno to će i biti, ali da će se i u takvim slučajevima forsirati antifašizam".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Boza Bogdanovic

Sve ministre, njihove pomocnike i drzavne sekretare u Srbiji treba podeliti u nekoliko kategorija: Neki se javno zalazu za sto brzi ulazak u EU i tako stvarno misle. Oni se bar trude, sa vise ili manje uspeha, da pomognu preds. Vlade, gospodji Brnabic. Kurs dinara je pravi primer, itd. Da sto pre izadjemo iz ekonomskog ambisa, u koji su nas doveli nesposobni kadrovi u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Neki se javno zalazu za sto brzi ulazak u EU, zato sto je to zvanican stav Preds. Srbije i Preds. Vlade, ali im to ne odgovara. Ministar Nenad Popovic spada u tu kategoriju pritajenog sabotera, a mogao bih navesti jos 10-ak imena u sadasnjoj i u prosloj Vladi. Neki nisu rascistili sa samim sobom. Hteli bi „i jare i pare“. Da nas EU pomaze donacijama i otvaranjem hiljada novih radnih mesta, a da ih mi ogovaramo na svakom koraku. Usput, spomenu Titovu politiku, a zaborave da Varsavski Ugovor odavno ne postoji. Seselj, Dveri i ostali, bar se javno zalazu da se posvadjamo sa EU i okrenemo Rusiji, a Kosovo im je samo opravdanje. Jednostavno receno, vode politiku Mire Markovic i njenih tajkuna, kojima odgovaraju javasluk, neoporezovano poslovanje i sverc. Javno kazu, ono sto pojedini ministri, pomocnici i drzavni sekretari ne smeju. Boza Bogdanovic, Bor