Vesti

0

Dragoljub Đuričić održao radionicu sviranja bubnjeva sa mladim migrantima u Preševu

Autor: AP

Izvor: Beta

Dragoljub Đuričić održao radionicu sviranja bubnjeva sa mladim migrantima u Preševu

Izvor: Foto: Beta / Sasa Đorđevic

Za šest sati koliko je trajala radionica, 25 migranata i petoro mladih iz Preševa imalo je prilike da svako na posebnim bubnjevima i udaraljkama nauči osnovne tajne sviranja na tom instrumentu.

Đuričić je nakon završene radionice novinarima rekao da je to prvi put da je boravio u migrantskom kampu i da je njegova namera bila da za te mlade ljude "svojom energijom učini da jedan dan drugačije misle i da im ta radionica ostane u sećanju".

"Bubanj je život i ritam je život, ali nisam došao da ih učim da sviraju bubnjeve jer niko od njih možda neće biti bubnjar, ali je poenta da ih jedanput u životu sretne nešto što nikada pre nisu videli. Želim da im prenesem svoje unutarnje stanje i raspoloženje da ga zapamte i iskoriste i da ga probude u sebi kada im najviše bude tebalo", kazao je Đuričić.

Foto: Beta / Sasa Đorđevic

On je rekao da je siguran da u glavama ljudi smeštenih u Prihvatnom centru u Preševu ništa nije lako iako imaju obezbeđen doručak, ručak i večeru i imaju gde da spavaju, i da je njegova namera bila da im promeni nešto u svakodnevici i da im unese novo raspoloženje kroz zajedništvo koje su ostvarili zajedno učeći da sviraju bubnjeve.

Jedna od učesnica Đuričićeve radionice za sviranje bubnjeva Melika (22) iz Irana rekla je da je upoznavanje sa sviranjem bubnjeva za nju najbolje iskustvo od kada je pre dva meseca došla u Prihvatni centar u Preševu.

"To je moje prvo iskustvo u učenju sviranja bubnjeva i najbolje iskustvo u ovom kampu. Bilo je veoma zabavno i izbacilo je svu moju negativnu energiju, bilo je zadovoljstvo da nas poznati učitelj bubnjeva uči bubnjanju. Ništa od toga ranije nisam znala ali sada bih mogla da sviram bubnjeve, mislim da je bilo zabavno za sve nas i jedinstveno iskustvo", kazala je Melika.

U Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu smešteno je oko 250 izbeglica i migranata iz zemalja Bliskog istoka a današnja radionica realizovana je u sklopu podrške EU Srbiji u upravljanju migracijama, a preko Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR