Vučić sa Putinom na Paradi pobednika

D. R. Đ.

03. 05. 2018. u 12:24

Predsednik Srbije sastaće se sa prvim čovekom Rusije 8. maja u Moskvi. Teme: Kosovo, pritisci na Beograd, Balkan i vojna saradnja

Вучић са Путином на Паради победника

Predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 8. maja u Moskvi sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, a dan kasnije prisustvovaće tradicionalnoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Susret dvojice zvaničnika uslediće samo dan posle inauguracije predsednika Putina, a kako se očekuje, glavne teme razgovora biće bezbednost u regionu, ekonomska, vojnotehnička i saradnja u energentskom sektoru.

Na sastanak sa prvim čovekom Ruske Federacije, drugim za poslednja četiri meseca, Vučić odlazi u momentu kada se Srbija nalazi pod velikim pritiscima da što pre reši kosovski čvor i to po "receptu" iz čuvenog američkog paketa: dobićemo ZSO, ako ne blokiramo učlanjenje lažne države u UN.

Zatim, tu je i dežurno očekivanje Brisela da svoju spoljnu politiku uskladimo sa evropskom, što praktično znači da se pridružimo sankcijama protiv Kremlja. Nezaobilazna će biti i tema to što zapadni centri moći, u jeku oživljavanja Hladnog rata, sve više pritiskaju da napustimo koncept vojne neutralnosti.

Poslednji susret Vučića i Putina bio je u decembru prošle godine, kada je srpski predsednik bio u trodnevnoj poseti Rusiji, a krajem marta njih dvojica su razgovarala pola sata telefonom, posle hapšenja Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Tada je Putin predsedniku Vučiću preneo da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom, da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu i u Evropi, kao i da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere.

Susret 8. maja biće 12. zvanični sastanak dvojice lidera i drugi otkako je Vučić izabran za šefa države. Na paradi u Moskvi, prema saznanjima "Novosti", neće biti srpskih vojnika. Oni su bili u defileu 2015. godine, kada se obeležavala "okrugla", 70. godišnjica, od pobede nad fašizmom.

Vučić će u Moskvu stići iz Ankare u koju odlazi u zvaničnu posetu sa pet ministara, i gde će se sastati sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom. U srpskoj delegaciji biće članovi Vlade zaduženi za spoljnu trgovinu, telekomunikacije, turizam, spoljnu politiku, saobraćaj, energetiku i poljoprivredu.


"NEVIDLjIVI" NAD CRVENIM TRGOM

Foto TV Zvezda






NA paradi u Moskvi sledeće srede, kako je planirano, Crveni trg prvi put nadletaće dva "nevidljiva" aviona pete generacije "Su-57". Na svečanosti će učestvovati ukupno 73 letelice, među kojma i bombarderi, lovci, helikopteri...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Православац

03.05.2018. 12:54

Тако је. Окрени се правим вредностима.

Башчелик

03.05.2018. 13:05

Поздрављам састанак нашег председника и председника Путина.Ацо,купуј добар ПВО,нема више чекања,да после не буде касно,нећемо опет да нас бомбардују,убијају децу и разруше земљу.Спреман сам као грађанин да одвајам од плате ако треба само да се купи добар ПВО систем!Ај нек је са срећом!

Šumadinac73

03.05.2018. 15:25

@Башчелик - Ako treba da gladujemo još 10 godina, odma idi na S-400!!! I ne žali pare!

Danko

03.05.2018. 13:35

Svim zlobnicima i dežurnim kritičarima, ovo je poruka na vrlo jasan način. Kao i u slučaju posete Merkelovoj, i ovaj put su omanuli. Predsednik Vučić ide u Moskvu.

zaliv.net

03.05.2018. 15:22

@Danko - Zasto ne ide na inauguraciju? Tamo idu mnogi pa zasto ne i on!? Stvar je u tome da posle toliko godina NATO dobio sve sta je hteo (osim clanstva) a Rusija ne moze da dobije ni adekvatan status za humanitarni centar, ej centar koji pomaze nama i znaci nama zbog tehnike i ostalog... Rusi nama pruze ruku a mi se ponasamo kao dete od 5god i gledamo okolo sta ce drugi reci. To nije nezavisna drzava, to je plasljiva drzava koju vode ljudi bez petlje i vizije! To nije moja Srbija!

tamara

03.05.2018. 14:48

Dezurni kriticari,sta sad imate da kazete na ovo? Bas ste se ponadali da nece dobiti poziv iz Rusije.

Dr Miggyy

03.05.2018. 15:00

Toliko se Vučić, i mi s njim, nasekirali jer ga nije na vreme Putin pozvao na svojoj inauguraciji. Sa olakšanje je i Vučić i mi primili vest da je pozivnica stigla za posetu 8. maja i još će Vučić biti i na Paradi pobede 9. maja, parade ponosa u Rusiji su zabranjene. Ovo potvrđuje, jednom brat, uvek rođeni brat. Hvala Putinu do neba!

Patriota I Nacionalista

03.05.2018. 15:35

Za Savu i onog net: Posto ste samo provokatori a ne pratite ozbiljno politicka zbivanja evo pouke: predsednik Putin na svoje inauguracije ne poziva drzavnike koji imaju visok rejting vaznosti i prijateljstva za Rusiju, nego se po ustaljenom protokolu pzivaju majblizi susedi i neki drzavnici bivsegSSSR a.

Miso

03.05.2018. 19:55

Da nije Putina, Kosovo bi bilo u UN a svet bi ucio u skolama svoju decu da su Srbi genocidni a da je Oluja oslobodilacka herojska akcijaHrvata. Vojvodina bi bila drzava, kao i Sandzak a Srbe bi zvadili da ratuju Istocni protiv zapadnih Srba....,

Branko N

03.05.2018. 20:09

Pošto je Vučić u Turskoj na dan inauguracije Putina onda je dogovoreno da Vučić u Moskvu sutri dan.