Aktuelno

Retrospektivna izložba crteža Ljubodraga Jankovića Jaleta
03.05.2018. - 18.05.2018.

Retrospektivna izložba crteža Ljubodraga Jankovića Jaleta


Izložba crteža Ljubodraga Jankovića Jaleta u sklopu retrospektivnog predstavljanja povodom 60 godina rada.

 

Autor postavke istoričar umetnosti Biljana Jotić se opredelila za preko 70 dela, rađenih različitim tehnikama iz svih Jankovićevih stvaralačkih faza . U postavci će se naći ponajbolji crteži, značajnog majstora slikarstva, među kojima su : Glave, Kradljivac ptica, Jahač, Sokolarka, Velika majka. Većina crteža za ovu priliku je pozajmljena iz privatnih kolekcija. Izložba će biti otvorena do 15.maja.

Postavkom crteža u Galeriji ULUS-a i postavkom slika u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u potpunosti je zaokružen projekat retrospektivnog predstavljanja jednog od međaša figurativnog slikarstva druge polovine XX veka kod nas. Obe postavke sačinjavaju najbolja dela  iz bogatog stvaralačkog opusa ovog umetnika i karijere duge šezdeset godina.

LJubodrag Janković Jale rođen je 9. marta 1932. godine u Pirotu.  Od 1947. do 1951. godine je pohađao srednju školu za primenjenu umetnost (odsek grafike) u klasi profesora M. S. Petrova. Potom je godine 1954. diplomirao na Akademiji primenjenih umentosti (odsek slikarstva) u klasi profesora Vinka Grdana.Do 1968. godine  bavio se raznim disciplinama iz oblasti primenjene umetnosti, a kao ilustrator sarađivao je sa više izdavačkih kuća. Godine 1962. izabran je za asistenta na odseku primenjenog slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a pet godina kasnije izabran je za docenta (na predmetu: večernji akt).
Član ULUPUS-a postao je 1957. Godine, a u članstvo ULUS-a primljen je 1961.Pored niza samostalnih izložbi, učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je redovni profesor (na predmetu: Akt) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su i Politikina nagrada za izložbu godine, Nagrada za slikarstvo Udruženja likovnih umetnika Srbije, Prva nagrada za crtež u kategor iji umetničke izvedbe na 38. Svetskoj galeriji umetnosti na papiru "Osten".

 

 

objavljeno03.05.2018.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.