Dostupni linkovi

Bahtiri: Otvaranje mosta u Mitrovici u junu


Most koji razdvaja grad na južni i severni deo
Most koji razdvaja grad na južni i severni deo

Glavni most nad rekom Ibar koji razdvaja južnu i severnu Mitrovicu biće otvoren za saobraćaj u junu, saopštio je za Radio Slobodna Evropa gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

Radovi na revitalizaciji mosta koje sprovodi Evropska unija trebaju uskoro da se završe. Bahtiri je kazao da će on zajedno sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem, kao i predstavnicima EU, zvanično otvoriti most.

„Radovi se odvijaju dobro i sledećeg meseca most će i zvanično biti otvoren“, kazao je Bahtiri.

Zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj, izjavio je za RSE da u Vladi Kosova postoji volja i spremnost da se ovaj most što pre otvori radi slobodnog kretanja građana.

„Očekujemo od Brisela, kao garanta sporazuma o mostu, da izvrši pritisak nad Srbijom kako bi on što pre postao funkcionalan“, kazao je Hodžaj.

Mostovi Mitrovice
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Posle skoro godinu dana od prekida izvođenja radova na glavnom mostu na Ibru u Mitrovici sa severne strane, oni su marta ove godine nastavljeni.

Podsetimo, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić aprila 2017. naložio je prekid radova na glavnom mostu na Ibru usled, kako je tada izjavio, niza incidenata u Severnoj Mitrovici, i zatražio od međunarodnih i lokalnih bezbednosnih organa da se osigura bezbednost građana, a od Evropske unije poštovanje Briselskog sporazuma.

Radovi na mostu su rezultat dogovora Beograda i Prištine.

Projekat vredan 1,2 miliona dolara finansira Evropska unija. Saobraćaj na mostu trebalo je da bude otvoren u januaru 2017. godine. Most je danas samo u funkciji za pešake koji svakodnevno iz severnog dela idu u južni deo grada na posao, gde se izmedju ostalog nalazi i sud, kome je pripao nakon primene sporazuma o pravosudju a koji je podrazumevao integraciju srpskog u kosovski pravosudni sistem.

XS
SM
MD
LG