Svet

0

Makron osudio nasilje na ulicama Pariza, policija privela 109 osoba

Autor: JU

Izvor: Beta

Makron osudio nasilje na ulicama Pariza, policija privela 109 osoba

Izvor: Foto: Beta, AP

"Prvi maj je dan radnika, a ne dan razbijača", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Sidneju, posle razgovora sa australijskim premijerom Malkolmom Tarnbulom.

Podsetivši da ne voli da komentariše unutrašnja francuska pitanja tokom poseta inostranstvu, Makron je rekao da "može samo najoštrije da osudi ono što se dogodilo".On je rekao da su na licu mesta premijer i ministar unutrašnjih poslova i da su preduzeli neophodne mere.

"Hapšenja su sprovedena, sve mere su preduzete", rekao je Makron, koji je prethodno i na Tviteru oštro osudio nasilje na marginama prvomajskog skupa i naveo da će sve biti učinjeno da počinioci budu identifikovani i da odgovaraju.

Francuska policija je danas saopštila da je 109 osoba privedeno zbog nereda na ulicama Pariza.

Oko 1.200 maskiranih pripadnika ekstremno livičarskse anarhističke organizacije "Black Blocs" upali su na skup i organizaciji sindikata. Nosili su sovjetske zastave i uzvikivali antifašističke slogane.

Neredi su izbili u trenutku kada među sindikalcima vlada nezadovoljstvo zbog najavljenih reformi predsednika Makrona, koji je juče ponovio da ne odustaje od svojih planova. Prema podacima policije, na mirnom protestu radnika okupilo se oko 20.000 ljudi.

Policija je upotrebila suzavac i vodene topove protiv maskiranih demonstranata koji su bacali kamenice i molotovljeve koktele i razbijali izloge. Četiri osobe su lakše povređene, među kojima jedan policajac.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolon obećao je više policijskih snaga na narednim demonstracijama, s namerom da se potpuno razdvoje demonstranti od onih koji žele da razbijaju.

 

Makron i Tarnbul za dublje partnerstvo

Francuski predsednik Emanuel Makron i australijski premijer Malkolm Tarnbul potpisali su danas nekoliko sporazuma, ističući spremnost za izgradnju "dubljeg partnerstva".

"Imamo zajednički cilj: da učinimo naše dve zemlje akterima novog partnerstva u indo-pacifičkoj zoni", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare.Tarnbul je rekao da se Australija i Francuska ujedinjuju protiv terorizma i protiv onih koji žele da podriju demokratiju, ističući zajedničke vrednosti dveju zemalja – demokratiju i slobodu.

Među sporazumima koje su Makron i Tarnbul danas potpisali su sporazumi iz oblasti odbrane i sajber bezbednosti.

Francuski predsednik iz Australije treba da otputuje na ostrva francuske prekomorske teritorije u Tihom okeanu, Novu Kaledoniju.

Posetu francuskog premijera je obeležio i lapsus prilikom zahvaljivanja domaćinu, što je ođeknulo na društvenim mrežama.

"Želim da vam zahvalim na dobrodošlici, da zahvalim vama i vašoj 'ukusnoj' supruzi na srdačnoj dobrodošlici", rekao je Makron.

Australijska mreža Ej-Bi-Si tvitovala je: "Izgubljen u prevodu: Emanuel Makron zahvaljuje premijerovoj ukusnoj ženi".

Lapsus je izazvao šaljive ali i neke maliciozne komentare.

Bilo je i onih dobronamernih koji su mišljenja da je Makron jednostavno nespretno upotrebio englesku reč pošto francuska reč "delicieux" u prevodu na engleski znači i ukusan i prekrasan/divan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR