Najnovije vesti
Vesti Svet
Kern: Otvoreno društvo braniti svom snagom

Kern: Otvoreno društvo braniti svom snagom

U Beču je danas oko 120.000 ljudi učestvovalo u prvomajskoj paradi, prodefilovaši centrom grada, uz poruke čelnika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) da se otvoreno društvo mora braniti svom snagom.

kancelar austije Kristijan Kern_170217_RAS foto petar markovic 15 Foto: Petar Marković / RAS Srbija
kancelar austije Kristijan Kern_170217_RAS foto petar markovic 15

Inače ova parada bila je u znaku odlaska gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla koji se više od dve decenije svake godine, uz čelnike SPO, obraćao građanima na ovom skupu. Na protestnom maršu učestvovali su, prema ustaljenom običaju, odbori SPO svih bečkih opština, kao i Komunistička partija (KPO), koji su nosili poruke kritike na račun austrijske vlade. Tako su, između ostalih, nosili transparente sa natpisom "Porez na vile, ne na studije, "Ne preuzimajte sadržaj aktuelne vlade".

Lider SPO Kristijan Kern je, u svom govoru, kritikovao je aktuelnu austrijsku vladu, koju čine Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO). Na početku govora se Kern "zahvalio" vladi jer je svojim delovanjem zaslužna što je na prvomajskom maršu zabeležen rekordan broj učesnika.

Kern je podvukao da je socijaldemokratija ta koja može tvrditi da je duže od veka branila demokratiju i pravnu državu, te da se to dostignuće, koje je okarakterisao ka "krhko biće", ne sme ugroziti.

- Doživljavamo da se preti novinarima, da se dovodi u pitanje sloboda medija - kazao je on ističući da SPO, za razliku od vlasti, saveznike traži među onima kojima nije Viktor Orban politički uzor.

Odlazeći gradonačelnik Beča, koji 24.maja napušta funkciju, rekao je da "duh populizma lebdi nad Evropom, ali da mu se suprostavljaju socijaldemokate".

OVP je, prema ustaljenoj tradiciji proslavila Dan rada skromno, a lider narodnjaka i kancelar Sebastijan Kurc obišao je jednu ustanovu za negu starijih osoba.

FPO je, kao i proteklih godina, održala svoju feštu u Lincu, gde je lider Hajnc-Kristijan Sstrahe zatražio još jednom zabranu političkog islama u Austriji.

On je takođe izrazio nadu da će FPO dobro raditi u vladi i da namerava da u njoj ostane najmanje dva mandata.

- Mi smo došli u vladu da bi u njoj ostali i nešto promenili za građane - podvukao je vicekancelar.