Forum beogradskih gimnazija: Na pragu upisa mnogo nedoumica 1Foto: fbg.org.rs (Arhiva)

Forum beogradskih gimnazija ocenio je danas da je odluka ministra prosvete Mladena Šarčevića da ne prisustvuje u petak okruglom stolu „Gimnazija za 21. vek“, propuštena prilika da se u prisustvu brojnih direktora i nastavnika iz čitave Srbije, kao i eminentih učesnika, otvori šira stručna rasprava na ovu temu.

Poražavajuća je i odluka ministra da ne delegira nijednog predstavnika ministarstva koji bi, umesto njega, učestvovao u otvorenom dijalog na ovu temu, ocenio je Forum gimnazija u saopštenju. Učesnici Okruglog stola saglasili su se da je neophodno sprovesti reformu gimnazije, ali je nedopustivo da na pragu maja meseca koncept reforme nije do kraja poznat.

Forum upozorava da mesec dana pred upis prvaka u „reformisanu gimnaziju” nastavni programi za prvi razred nisu u potpunosti usvojeni, stručna i šira javnost nije upoznata iz kojih udžbenika će učiti budući prvaci, nepoznato je kako će izgledati izborni programi/predmeti, a ono što je istaknuto kao jedna od najvećih nedoumica je koncept opšte mature na kraju četvorogodišnjeg školovanja.

Pred upis nove generacije gimnazijalaca, javnosti je nepoznato da li će fakulteti zadržati diskreciono pravo da dodatno testiraju buduće studente, čime bi se stvorio rizik da zamišljeni koncept mature bude devastiran, a svršeni
gimnazijalci dodatno opterećeni. Učesnici Okruglog stola su se saglasili da nespremnost nadležnih iz Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na širi društveni dijalog na ovu važnu temu, može ozbiljno ugroziti uspeh same reforme, a posledice bi mogle biti katastrofalne.

Forum beogradskih gimnazija očekuje od nadležnih da što pre obavesti javnost o svim detaljima vezanim za izgled buduće, „reformisane” gimnazije i najavljuje novi Okrugli sto sa istom temom za jun mesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari