Milijardu evra za Požega-Boljare

Trasa budućeg autoputa Beograd - Jadran sigurno će proći preko Peštera, a četiri turske kompanije zainteresovane su da grade deonicu od Požege do Boljara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

14:17

Default images

Iako je još neizvestan početak radova, trasa budućeg autoputa Beograd - Jadran definitivno će od Požege “ići” preko Duge Poljane i celog Peštera i u Boljarima će se sresti sa deonicom koju od Bara do granice sa Srbijom gradi Crna Gora.

Deonica Požega - Boljare dugačka je 107 kilometara, nepristupačna je i teška za rad, na njoj je predviđena izgradnja 15 tunela i velikih mostova, zbog toga će koštati oko milijardu evra. Drugi deo ovog autoputa, od Beograda do Požege dugačak je 147 kilometara i koštaće oko 1,2 milijarde evra.

Za ovu deonicu autoputa najzainteresovanije su četiri turske kompanije, a interesovanje pokazuju i neke firme iz Kine.

„Radove će dobiti onaj ko uspe da obezbedi slične uslove kakve smo obezbedili za izgradnju takozvanog ’kineskog mosta’ od Borče do Zemuna“, istakao je nedavno ministar Mlađan Dinkić u Novom Pazaru.

Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, kaže da je „izgradnja autoputa preko Peštera od životnog značaja za sve žitelje Novog Pazara, Sjenice, Tutina i celog ovog kraja. Autoput će biti naš prozor u svet, omogućiće nam dobre veze i sa Beogradom i Podgoricom, a “otvoriće” i ogromne prirodne potencijale Peštera i Golije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: