Vojvoda Tramp i serdar Makron

Goran Čvorović

27. 04. 2018. u 10:28

Iznenađujuća prisnost u odnosima predsednika Francuske i Sjedinjenih država. Iskazivanje dobrih odnosa u svakoj prilici

Војвода Трамп и сердар Макрон

Makron i Tramp, više od političkog prijateljstva

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


LICKANjE sakoa, sitničavo i blagonaklono uklanjanje čestica peruti, tapšanje po ramenu i kolenima, čvrsti stisci ruku, grljenje, pa čak i poljupci, zbog kojih su francuski reporteri u direktnom prenosu morali da objasne ovdašnjoj publici da je u Americi ta vrsta prisnosti među muškarcima neuobičajena. Sve to je propratilo posetu Emanuela Makrona Donaldu Trampu, uz analize otkud i čemu ovolika bliskost dvojice državnika.

Komplimenti, pompa, aplauzi, uključene kamere prilikom dodeljivanja Legije časti zvaničnicima, osmesi najšireg dijapazona: Tramp i Makron nisu propustili nijednu poruku da iskažu svoje dobre odnose, iako se ne slažu po mnogim pitanjima.

Taktilno prijateljstvo rođeno je letos u Parizu, kada je Makron definitivno “kupio” Trampa prijemom na Četrnaestojulskoj paradi, toliko da su vojni krugovi u Vašingtonu preneli da je američki predsednik tada ozbiljno počeo da razmišlja da nešto slično organizuje i sam. Šlag na torti bila je intimna večera Trampovih i Makronovih na drugom spratu Ajfelove kule, s romantičnim pogledom na Senu.

Druženje po principu “ti mene serdare, ja tebe vojvodo” nastavilo se sada i u Vašingtonu. Uz poruku da ga zaista voli, Tramp je otišao dotle da poruči kako je Makron “jedan od najboljih predsednika u istoriji Francuske”, te da mu je čast što može da ga nazove prijateljem. Razlika u godinama im ne smeta. Naprotiv. Sreli su se do sada čak šest puta. Sve je poprimilo takve razmere, da je društvenim mrežama počela njima u čast da kruži kovanica “bromans”, sklepana od početka engleske reči “braća” i kraja reči “romansa”.

Sve, pritom, ima i prilično jasno definisanu pozadinu. Bliski su, iskreno, jer obojica žele da se izdvoje iznad ostalih, jedan na svetu, drugi u Evropi, pa im je odista drago kada jedan drugoga u tome podržavaju, ali i kalkulisano, da bi dobili političke poene. Makron, da bi bio privilegovani Trampov evropski sagovornik, Tramp, da pokaže da nije izlovan, ali i ko drži konce na svetskoj sceni.

OVACIJE U KONGRESU

MAKRON je na kraju svoje posete Vašingtonu govorio na zajedničkoj sednici američkog Kongresa. Ovo je bilo prvo obraćanje jednog lidera Francuske Kongresu posle više od decenije. Predstavnici oba doma nekoliko puta u toku govora ustajali su, aplaudirali mu da bi ga na kraju pozdravili gromkim aplauzom i ovacijama koje su trajale nekoliko minuta.

MERKELOVA U VAŠINGTONU - RADNO, S MANjE POMPE

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel od sinoć bi trebalo da je u poseti Vašingtonu, gde ostaje 24 sata. Dok su nemački komentatori naglašavali koliko su se puta Tramp i Makron rukovali, ljubili i tapšali po ramenu, poseta Merkelove biće radna i s manje pompe. Navode se i komentari tipa da je “Merkelova odjednom druga evropska violina”, te da je “Makron novi Trampov najbolji pajtaš u Evropi”. Nemci od svoje kancelarke traže da govori jasno i glasno u Vašingtonu.

- Makronova “ofanziva šarma” nije donela baš ništa. Ulagivanje neće doneti američke ustupke. Merkelova sa Trampom mora da govori jezikom koji on razume: računicom troškova i dobiti - navodi se u komentarima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Kimi

27.04.2018. 15:54

Pogledajte video snimak, na ovim fotkama se nista ne vidi. Te iskre u ocima, taj zaljubljeni pogled... Iskreno se nadam da se Tramp nije saginjao..

Starina Janko

28.04.2018. 05:26

Ne verujem da Makron ima kapacitet i viziju onoga sto je De Gol zamislio.Osovina:Prking-Moskva-Vassington-Berlin-Tokio-Nju Delhi-Brazil-,uz uvazavanje i ravnopravno tretiranje ostatka sveta,imaju jedinu realnu šansu da urede svet na PRISTOJAN način.Makron nema taj kapacitet,kao sto to nema ni bilo koji pojedinac koji nije isplivao na površinu velikim vlastitim idejama i delima.

mnc

28.04.2018. 10:03

@Starina Janko - Nije Makron tu zbog kapaciteta, nego narcisoid koji ce sve da uradi sto mu se kaze, misleci da je on tu vazan.

Николина

28.04.2018. 14:23

ја таби војводо, ти мени сердаре, а наставак се зна. Добар наслов.