26. april  2018. 12.13  | Izvor: RTV (Đuro Vukelić)

Još 37.000 građana sa kreditom u švajcarskim francima?

NOVI SAD -

Udruženje građana za zaštitu korisnika bankarskih usluga "CHF Srbija" ocenilo je u Novom Sadu na tribini "Švajcarac- bankarska klopka" da su stambeni krediti u švajcarskim francima nezakoniti i nepošteni.

Predstavnica Udruženja "CHF Srbija" advokat Jelena Pavlovic, je pozvala klijente da podnesu tužbe za ništavnost ugovora o stambenim kreditima, indeksiranim u švajcarskim francima.

"Za razliku od klijenata, banke su odlično znale šta će se dešavati sa švajcarcem i nisu na to upozorile klijente. Pored neinformisanosti klijenata, razlog za ništavnost tih ugovora je i u nezakonitosti indeksacije, naplaćivanju troškova obrade i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), kao i u velikoj nesrazmeri. Događa se, naime, da su i posle deset godina otplate, klijenti dužniji banci, nego kada su uzeli kredit", objašnjava Pavlović.

"U priču o stambenim kreditima u švajcarskim francima trebalo bi da se ukljuci i država, jer je, posredstvom NKOSK garant za isplatu tih kredita", smatra Jelena Pavlović i dodaje da bi korist od rešenja problema CHF kredita bila višestruka: za klijente koji bi se rasteretili duga, za banke jer bi se oslobodili novčani tokovi, kao i za državu jer bi time oživeo promet i prihodi od PDV-a.

Pored zvanične procene o 22 hiljade klijenata sa kreditom indeksiranim u švajcarskim francima, u Udruženju " CHF Srbija" procenjuju, da ih je 37.000. Razliku predstavljaju klijenti čiji krediti nisu osigurani u NKOSK.