Najnovije vesti
Vesti Hronika
Iza brutalnog RATA NAVIJAČA za prevlast na tribinama krije se borba za tržište VREDNO NEKOLIKO MILIONA EVRA

Iza brutalnog RATA NAVIJAČA za prevlast na tribinama krije se borba za tržište VREDNO NEKOLIKO MILIONA EVRA

Turbulencije na južnoj tribini su kriminalne prirode: borba za tržište narkotika vredno milione evra.

Borba za prevlast na navijačkim tribinama Partizana Foto: RAS Srbija
Borba za prevlast na navijačkim tribinama Partizana

Koliko je brutalan taj svet, pokazuje i priča koju je "Blic" objavio u jučerašnjem izdanju, a koja se bavi usponom mladog huligana Stefana Markovića: novi pulen Miloša Radisavljevića Kimija proslavio se kada je brutalno pretučen i skinut do gole kože na utakmici sa Crvenom zvezdom prošle godine.

Foto: RAS Srbija

Za normalne navijače Partizana, one za koje je bodrenje crno-belih stvar vaspitanja ili porodične tradicije, ove su teme posebno bolne i neprijatne. Ipak, i oni, kao i kompletna navijačko-sportska javnost znaju da su problemi među "grobarima" - poslovne prirode. Pravilo se odavno zna: ko kontroliše tribinu, kontroliše i "vojnike" koji za vođe navijača obavljaju prljave poslove, najpre one najprofitabilnije, poput dilovanja droge.

Proteklih nekoliko godina situacija na jugu je, zapravo, bila mirna. Tribinom je zavladala podgrupa "Janjičari", koja je zauzela mesto nakon povlačenja "Alkatraza", do tada najjače navijačke podgrupe. Pad "Alkatraza", inače, počeo je nakon ubistva Brisa Tatona, navijača iz Tuluza, za čije su ubistvo bili okrivljeni brojni pripadnici ove grupe, uključujući i Đorđa Prelića. Vođe grupe, Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi, povukli su se sa tribine (drugi zato što je bio u zatvoru zbog pretnji novinarki Brankici Stanković).

Stvari su se dramatično promenile oktobra 2016, kada je vođa "Janjičara" Aleksandar Stanković (Sale Mutavi) ubijen u Bačvanskoj ulici. Iz državnog vrha objavljen je rat kriminalnim klanovima s kojima je posredno ovo ubistvo i povezano. Paralelno, srpska javnost ubrzano počinje da saznaje sve više o poslovima dva zaraćena kotorska ganga u Srbiji.

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Godinu dana kasnije sukob koji je među klanovima uveliko buktao prelio se i na tribine, i to na najvećoj sceni - večitom derbiju. "Blic" je i u danima nakon masovne tuče u kojoj su povređene desetine navijača pisao da je u pitanju kriminalni obračun. Činjenica da su za rat na tribini po prvi put bili angažovani i plaćenici iz regiona - pre svega iz Hrvatske, ali i iz Makedonije, Grčke - pokazala je da se sukob zaoštrava. Operativne informacije policije pokazivale su da je nerede finansirao narko-klan na čijem čelu se nalazi Filip Korać.

O Koraću se poslednjih godina govori mnogo: desna ruka Luke Bojovića, koja je nakon njegovog hapšenja prerasla u vođu ganga, u bliskim je odnosima sa škaljarskim klanom. Bojovićev čovek za narkotike poslednjih se dana u javnosti pominjao i u kontekstu brojnih prestoničkih likvidacija, poput ubistva Blaža Đurovića, za šta je u Hrvatskoj uhapšen Darko Vesković Prika.

Korać je, prema rečima njegovog advokata, saslušavan i na okolnosti ubistva Stankovića - u svojstvu građanina, ne osumnjičenog. Međutim, šestorica Splićana koja su uhapšena zbog nereda na tribini ćutala su o tome da li je Korać povezan sa neredima ili je možda u organizaciji nasilja sarađivao i sa nekim nezadovoljnim ljudima iz fudbalskog sveta. Kako materijalnih dokaza nije bilo, zvanična istraga nikada nije ni otvorena.

ŠTA JE SA SPLIĆANIMA?

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Ivan Roland Mišković, najmlađi od šestorice hrvatskih huligana koji su uhapšeni a zatim osuđeni zbog nereda na južnoj tribini na 156. derbiju, pre nekoliko dana pušten je iz zatvora, saznaje "Blic". Mišković, koji je priznao krivicu i sa beogradskim Višim tužilaštvom sklopio sporazum, bio je osuđen na četiri meseca zatvora. Po izlasku iz kazamata napustio je Srbiju, jer mu je takođe izrečena petogodišnja zabrana ulaska u našu zemlju.

Njegovim sugrađanima i "kompanjonima sa juga" Jakovu Podrugu i Davoru Tovaroviću ostaje još manje od mesec dana zatvora, dok će Ante Firić, Stjepan Mihovilović i Hrvoje Baković KPZ u Sremskoj Mitrovici napustiti sredinom juna. Zbog nereda na tribinama Hrvatima je inače pretilo pet godina zatvora, ali su osuđeni tek na nekoliko meseci robije...