Makron u Kongresu: Živimo u vremenu besa i straha

Francuski predsednik Emanuel Makron je u obraćanju Američkom kongresu ukazao na globalne pretnje, ocenivši da "živimo u vremenu besa i straha", istovremeno pozivajući SAD da ne "zatvaraju vrata svetu".

"Možemo da izaberemo izolacionizam, povlačenje i nacionalizam... ali ako izaberemo da zatvorimo vrata svetu nećemo zaustaviti evoluciju sveta", rekao je Makron u govoru na zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata.

Si-Bi-Es njuz prenosi da Makronov govor u sali slušaju američki potpresednik Majk Pens i ministri iz kabineta predsednika SAD Donalda Trampa, koji je uoči Makronovog obraćanja na Tviteru naveo da "jedva čeka da ga gleda", da je to "velika čast i nešto što se retko dozvoljava", kao i da će "on biti SJAJAN!", misleći na Makrona.

Predsednik Francuske je poručio da "nas bes samo koči i oslabljuje" i citirao nekadašnjeg američkog predsednika Frenklina Delana Ruzvelta da je "jedina stvar od koje treba da strahujemo sam strah".

Navodi se da je Makron upozorio na uspon ekstremnog nacionalizma.

"Moramo da držimo oči širom otvorene zbog novih rizika koji su pred nama. Uveren sam da ćemo, ukoliko odlučimo da šire otvorimo oči, biti snažniji. Prebrodićemo opasnosti", poručio je Makron.

Ocenio je da će ukoliko ne budu delovale, međunarodne institucije UN i NATO prestati da postoje.

Američka televizije je prenela da je Makron podsetio i na terorističke napade koji su se u poslednjih pet godina dogodili u SAD i Evropi, nazivajući ih "užasnom cenom slobode i demokratije".

Francuska potpuno podržava američke akcije u Severnoj Koreji 

On je rekao i da Francuska potpuno podržava američke akcije u Severnoj Koreji, koje imaju za cilj potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Što se tiče Irana, naš cilj je jasan: Iran ne treba nikad da poseduje nuklearno oružje. Ni sada, ni za pet ni za deset godina", naglasio je Makron.

Makron je priznao da taj sporazum možda ne otklanja sve rezerve, ali je dodao da on ne treba da bude napušten a da se nešto ne pronađe suštinski umesto njega.

"Francuska neće napustiti taj sporazum zato što smo ga potpisali. Ali ono što želim da uradim i šta smo odlučili zajedno sa vašim predsednikom jeste da možemo da radimo na sveobuhvatnijem sporazumu o svim tim pitanjima", rekao je on.

Ponovio je koja su to četiri glavna stuba koja bi, po njegovom mišljenju, trebalo da budu osnova tog sporazuma – suština postojećeg sporazuma, period posle 2025, obuzdavanje vojnog uticaja iranskog režima u regionu i praćenje balističke aktivnosti.

Ne postoji "planeta B"  

Govorio je i o Pariskom klimatskom sporazumu istakavši da ne postoji "planeta B".

"Siguran sam da će se jednog dana SAD vratiti i pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu", rekao je Makron, što je izazvalo glasno odobravanje u sali.

Rekao je i da SAD i Francuska treba da rade zajedno da učine "ovu planetu ponovo sjajnom".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво