25. april  2018. 18.09  →  19.39 | Izvor: RTV (Maja Guzijan)

Sve više Novosađana za uvođenje naplate parkiranja

NOVI SAD -

Ukoliko ste vozač, sigurno ste se susreli sa problemom na koji stalno ukazujemo. Potraga za parking mestom često može da se pretvori u pravu lutriju i upravo zbog toga sve je više Novosađana koji od nadležnih traže da se uvede naplata parkiranja u pojedinim stambenim zonama, što će biti i realizovano od 1. maja na osam lokacija u gradu.

video icon

Međutim, na tom spisku ne nalaze se ulice Branimira Ćosića i Turgenjeva, a stanovnici tih ulica žale se i kažu da svi koji ne žele da plate parking svoja vozila parkiraju ispod njihovih prozora i ulaza.

parking parkiranje

Stanari zgrada u Turgenjevoj rekli su nam da u njihovu ulicu tokom celog dana automobile besplatno parkiraju oni koji obavljaju poslove u gradu, zaposleni na Bulevaru oslobođenja i na gradskim pijacama, kao i svi oni koji prolaze kroz Novi Sad, a ne žele da plate parking.

"Vrlo je problematično. Mi recimo kad treba negde da idemo, pomerimo auta i kad se vratimo treba nam pola sata-sat vremena da sačekamo da neko izađe da mi parkiramo naše vozilo. Ljudi parkiraju i na trotoaru i ovde na ulici. Ovo je jedan smer, velike su gužve", rekao je jedan od stanovnika Turgenjeve ulice.

S obzirom na to da je i osam novih lokacija u zonu naplate ušlo na inicijativu građana, to bi moglo da se realizuje i u ulici Branimira Ćosića i Turgenjevoj, uz angažovanje građana, navode u Parking servisu.

"Procedura za ulazak uopšte u bilo koju zonu naplate je ta da se eventualno Skupština stanara, Mesna zajednica ili građani sami organizuju i daju zahtev sa obrazloženjem, Upravi za saobraćaj i puteve grada. Dakle, mi radimo pod ingerencijom Uprave za saobraćaj i puteve grada, kada to dođe do njih uprava se bavi procenama i analizom stanja da li tu ima smisla uvoditi parkirališta u zonu naplate", rekao je Radovan Jenkić, JKP "Parking servis".

Građani koji imaju prebivalište u nekoj od ulica koje ulaze u zonu naplate i poseduju vlasnički automobil imaju pravo na povlašćenu stanarsku kartu po ceni od 130 dinara mesečno. Karte se izdaju u Ulici Filipa Višnjića 47, svakog radnog dana i subotom od 8 do 20 časova, a na šalter je osim originala na uvid, potrebno dostaviti i fotokopije lične karte i vozačke dozvole.

 

 

Srodne vesti

Broj komentara: 1

СФ  26. 04. 2018. | 13:47
Зашто се на такве зоне, које фактички припадају зградама односно станарима и иду уз станове, не поставе рампе, које би могли да отварају само ти станари? Попут капија на улазу у двориште неке зграде. На пример, када ти неко од родбине дође у посету, мора да плаћа паркинг за сво време посете, што је огроман издатак! А тај паркинг простор је ту управо због зграда односно њихових станара! Повлашћене паркинг карте само за станаре са те адресе који имају возила је дискриминација, јер тај паркинг простор припада и осталим станарима, исто колико и кров или фасада зграде у којој живе и поседују стан!