Vesti

0

Dačić: Ponašanje Hrvata prema Vulinu neuobičajeno, samit u Sofiji za Srbiju nije problematičan

Autor: JU

Izvor: Beta

Dačić: Ponašanje Hrvata prema Vulinu neuobičajeno, samit u Sofiji za Srbiju nije problematičan

Izvor: Foto: Zoran Raš

Dačić je to rekao za TV Pink i podsetio da će Vlada Srbije o tome raspravljati sutra i da će doneti kontra mere ne navodeći koje.

On je rekao da na predstojećem samitu u Sofiji EU-Zapadni Balkan učesnici nisu statusno definisani, da "Kosovo ne učestvuje tu kao neka država" i da za Srbiju to neće biti problematično.

 

Dačić: Predstavnišvo Srbije u Parizu ne može da opstane na ovakav način

Situacija u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije u Parizu je posledica je loših međuljudskih odnosa, i ono ne može da opstane na ovakav način, rekao je danas šef diplomatije Srbije Ivica Daćić.

On je rekao za televiziju Pink da je u skladu sa svojim ovlašćenjima formirao radnu grupu koja je predložila mere, sagledala situaciju, da je opšti zaključak da su narušeni međuljudski odnosi i da predstavništvo ne može više da opstane na ovakav način.

Rekao je da se kao uvek konsultovao s predsednikom republike Aleksandrom Vučićem kada su u pitanju ljudi koji vode diplomatsko-konzlarna predstavništva koje će mere doneti.

"To ne sme da se dešava u našoj diplomatskoj mreži jer baca senku i daje losu sliku", rekao je on.

Dačić je ranije izjavio da će narednih dana biti odlučeno da li će biti ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić biti opozvan sa funkcije zbog problematičnog ponašanja u Parizu, a da će biti odlučeno i o sudbini direktora Kulturnog centra u Parizu Radoslava Pavlovića.

Mediji u Srbiji pisali su da je Ristić u ambasadi organizovao proslave koje ne priliče diplomatskim predstavništvima.

Posle poslednjih incidenata Kulturni centar Srbije u Parizu je zatvoren, a Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je državnog sekretara Ivicu Tončeva i generalnog sekretara Veljka Odalovića da izvrše nadzor.

 

Dačić: Za uticajnu članicu EU i SB UN pristup Srbije vezano za Kosovo iritantan

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da jedna "stalna članica Saveta bezbednosti UN" i "uticajna članica EU" namerava da uputi protest svakoj državi koja ubuduće povuče priznanje Kosova jer smatra da je takav pristup Srbije iritantan.

Dačić je na konferenciji "Nove perspektive za Zapadni Balkan - o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU" koju je organizovao Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) rekao da je "Kosovo vekovni problem koji ne može da se reši jednim sporazumom".

Govoreći o pravno obavezujućem sporazumu koji bi Beograd trebalo da postigne sa Prištinom pre pristupanja EU, Dačić je upitao "koji to sprazum nije pravno obavezujući".

Povodom formiranja Zajednicei srpskih opština Dačić je rekao da su "predstavnici Evrope komisije gluvonemi kada je u pitanju Priština" i da ne zna "da li je ta bolest izlečiva".

Obraćajući se učesnicima skupa pošto je pročitao pripremljen govor, Dačić je rekao da mu je ;direktor za politike EU u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Tomas Osovski, sa kojim je razgovarao pre konferencije, preneo da su u Bundestagu analizirali njegovu (Dačićevu) izjavu da je pitanje da li će EU postojati 2025. godine.

On je ponovio da za "20 ili 50 godina EU ili UN možda neće postojati ali će Srbija postojati". "Zato moramo da vodimo računa kakve odluke donosimo", dodao je našalivši se da što više zapadnobalkanskih zemalja uđe u EU, to će se pre ona raspasti.

Na konstataciju učesnika da govori različito od onoga što je rekao u prirpemljenom govoru, Dačić je uzvratio "ono je bilo diplomatski a ovo je tačno".

Govoreći o sporu Atine i Skplja oko imena Makedonije, Dačić je rekao da Srbija dobija upozorenje od EU da ne koristi naziv Republika Makedonija i ponovio da je Skoplje priznalo Kosovo iako je Beograd Makedoniju priznao pod njenim ustavnim imenon.

 

Dačić: Srbija će uzvratiti istom merom na odluku Hrvatske o Vulinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da će Srbija uzvratiti istom merom na odluku Zagreba da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku.

"Čuli ste da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome govorio i precizno rekao: recipročne mere", rekao je Dačić novinarima nakon otvaranja konferencije "Nove perspektive za Zapadni Balkan - o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU" u Beogradu.

Na pitanje šta bi mogle da budu recipročne mere - da li će Srbija zabraniti ulazak hrvatskim ministrima, Dačić je kazao da će Srbija uzvratiti istom merom.

"Sutra će Vlada Srbije o tome raspravljati na sednici. Ne znam na koga će se odnositi", izjavio je ministar, istakavši da "Srbija mora da čuva svoje dostojanstvo".

Dačić je rekao da bi, "kada bi Srbija postupala logikom Hrvatske, mali broj svetskih lidera mogao da dođe u Srbiju", s obzirom na to "šta su sve govorili" o Srbiji, i dodao da ipak "Srbija nije takva".

"Zašto se bave tim stvarima, naročito zbog toga što Vulin nije hteo da ide na tu manifestaciju?" u Hrvatskoj, upitao je Dačić.

Dodao je da bi bilo mnogo bolje da Srbija i Hrvatska rade na unapređenju odnosa, nego da "komplikuju već komplikovane odnose".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je 21. aprila saopštilo da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku zbog izjave da o njegovom dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri.

(Kraj) tnr/šm

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR