24. april  2018. 12.16  | Izvor: Tanjug

Državne apoteke duguju četiri milijarde dinara

BEOGRAD -

Osam od ukupno 26 državnih apoteka u Srbiji duguje blizu četiri milijarde dinara dobavljačima i zaposlenima, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Stević je naveo da se Ministarstvo državne uprave i lokalne u skladu sa zakonom i dogovorom sa MMF-om 2016.godine uključilo u rešavanje ovog problema koji, kako kaže, najviše pogađa građane, kao i zaposlene u apotekama.

apoteka lekovi farmacija jpg

Kako kaže, jedino rešenje za sada je da se državne apoteke izdaju dobavljačima kojima duguju.

''Na primer, ako apotekarska ustanova ima poslovni prostor i duguje nekom dobavljaču u Srbiji, onda se napravi poslovno-tehnička saradnja da se prebiju ta dugovanja'', rekao je Stević za Prvu, objasnivši da je ključni problem kako da se nadoknadi četiri milijarde dinara dobavljačima lekova.

''Razgovarali smo sa dobavljačima, pojedini su već preuzeli određeni broj državnih apoteka u koje su imali lokale i napravili su dogovor da prve dve godine bude grejs period i da se otpiše kamata, a da se za ostatak duga poravnaju preko zakupaca objekata'', naveo je Stević.

Dodao je da mnogi predsednici opština ne shvataju da je to jedini izlaz iz ovog problema i istakao da država ne sme da dozvoli da građani ne mogu da nabave lekove u apotekama.

Prema njegovim rečima, osim nedomaćinskog poslovanja rukovodstva u državnim apotekama, problem je i u neravnopravnom položaju državnih i privatnih apoteka.

Kako je objasnio, državne apoteke imaju centralizovanu javnu nabavku za lekove, dok privatne apoteke preko RFZO krajem godine prave plan javnih nabavki za narednu godinu, kako bi im bila odobrena sredstva za plaćanje.

''Zato je veća marža u privatnoj nego u državnoj apoteci. Onda možemo doći u situaciju da imamo drugu cenu pojedinih lekova u privatnim apotekama za razliku od državnih lekova'', kazao je Stević.

On je rekao da je u pripremi Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji treba da uredi i tu oblast, a u čiju izradu su, kako kaže, uključeni svi dobavljači lekova i četiri ministarstva - državne uprave i lokalne samouprave, finansija, zdravlja i privrede.

Upitan zašto Ministarstvo ne šalje inspekcije i ne sankcioniše rukovodstvo koje je napravilo dugove u državnim apotekama, Stević je naveo da je kontrola poslovanja apoteka u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Dodao je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema zakonski okvir da proverava poslovanje apoteka i domova zdravlja bez obzira što im je osnivač jedinica lokalne samouprave

''Mi smo u okviru naših ingerencija sugerisali lokalnim samoupravama da više sredstava izdvajaju za domove zdravlja i apoteke. Svi oni kažu da daju dovoljno, kao i da apoteke i domovi zdravlja dobijaju od RFZO dovoljno novca i sve se to vrti u krug'', kazao je Stević.